Confidenţialitate

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, anunță că banii de pensii și salarii au fost asigurați, în urma rectificării bugetare | AUDIO

Toţi banii de pensii şi salarii sunt asiguraţi, a anunțat Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, după ce Guvernul a aprobat vineri după-amiază rectificarea bugetară.

De fapt, mesajele transmise de proaspătul ministru au fost în direcția: avem de toate, cetățenii nu trebuie să-și facă griji. Însă, la început de mandat, a tras și câteva concluzii despre modul defectuos în care se fac finanțări în România. O dovadă în acest sens este  chiar faptul că Guvernul este nevoit să facă o rectificare chiar în ultima lună a anului.

Noul ministru de Finanțe a vrut mai întâi să înlăture îngrijorările privind plata pensiilor și a salariilor. Adrian Câciu:

„Banii de pensii sunt prevăzuți în totalitate în bugetul asigurărilor sociale de stat și banii de asistență socială, acolo unde mai sunt echilibrări. Era o lipsă și la salarii în zona respectivă, toate lucrurile s-au echilibrat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul finanțelor a explicat că plata pensiilor nu a fost nici un moment în pericol. Era de acoperit doar o diferență mică de bani. Trist este, însă, spune ministrul, că nu erau bani prevăzuți pentru schemele de compensare în energie și nici pentru legea consumatorului vulnerabil:

„Ajungem în ultima lună a anului să trebuiască să alocăm suplimentări pentru banii de pensii, pentru banii de salarii, dar cel mai trist din perspectivă guvernamentală este că trebuie să luăm bani, să luăm bani de la proiectele cu finanțare europeană, să luăm bani de la investiții, pentru că acele investiții au fost doar trecute scriptic într-un buget.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este cazul Ministerului Transporturilor și al celui al Agriculturii, unde, spune Adrian Câciu, s-ar fi cheltuit doar 50 % din bugetul primit:

„A trebuit să iau fonduri de la Ministerul Transporturilor, chiar de la Ministerul Agriculturii, am constatat că am avut o execuție foarte slabă acolo, undeva la 50% la luna noiembrie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit rectificării bugetare, cheltuielile sunt mai mari cu aproximativ 1.000 de milioane de lei, față de venituri. Printre ministerele care au primit bani mai mulți sunt – Sănătatea, Munca, Justiția și Internele.

Autor: Liliana Nicolae

Citește și: Ministrul Finanţelor anunță că poate aproba subvenţionarea gigacaloriei în Capitală, însă cere o discuţie cu primarul Nicuşor Dan | AUDIO