Ministrul Energiei: Scumpirea electricității și a gazelor de la 1 ianuarie, nejustificată

Prezent la audierile din comisia parlamentară de anchetă a activității Autorității Naționale de Reglementare în Energie, ministrul Toma Petcu a susținut că iminenta scumpire a electricității și a gazelor naturale nu este justificată.

Aleșii vor să știe de ce au tot crescut tarifele în acest an. Noi scumpiri au fost aprobate de fosta conducere a ANRE, urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Anul acesta, autoritatea a aprobat două scumpiri ale gazelor naturale.

Pe 1 aprilie 2017, prețurile gazelor naturale pentru consumatorii casnici au fost majorate în medie, cu 2,41%, și o nouă creștere ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 octombrie, însă aceasta a fost amânată până la aprobarea în Parlament. Motivele scumpirii ar fi și faptul că nu avem suficiente stocuri pentru iarnă și vom fi nevoiți să luam din import, a spus chiar șeful Transgaz, Ion Sterian, la audierea de săptămâna trecută din comisia parlamentară.

În privința energiei electrice, după scumpirea cu  3 bani/KILOWAT ORĂ  de la 1 octombrie, ANRE a anunțat că din prima zi a anului viitor estimează o nouă majorare cu circa 1,5% a prețului energiei electrice la consumatorii casnici și industriali care plătesc facturi pe motiv că vor crește costurile energiei achiziționate de operatorul de transport Transelectrica tot pentru momentele în care producția de națională nu face față consumului.

Ministrul energiei crede că scumpirea de la 1 octombrie,  nu era necesară.

” E necesar ca cine autorizează aceste creșteri și le aprobă, să aibă argumentele necesare. Din punctul meu de vedere, această ultimă ajustare nu ar fi trebuit să fie aprobată. Am spus public acest lucru, pentru că nu existau suficiente justificări, dar e decizia ANRE-ului” .

Întrebat pe ce se bazează când spune că nu vor crește prețurile la 1 ianuarie la gaze naturale și energie electrică, ministrul energiei a răspuns că ”  ne-am asigurat cantitățile necesare  pentru a avea gaze naturale pentru această perioadă și de asemenea, pe partea de electricitate și pe partea de hidro, ne-am asigurat mai mult decât s-a stabilit pe programul de iarnă. Dacă ne uităm pe toată această perioadă de la începutul anului până acum, vântul a avut producții care au variat de la 1 la sută până la 10 din capacitatea totală. Nu producem din cauza condițiilor meteo „, spune ministrul energiei.

Pe de altă parte, ministrul energiei dă vina pe vreme, încercând să explice de ce au crescut prețurile la energie și gaze naturale.

Comisia de anchetă ANRE se întâlnește azi din nou pentru a încerca să găsească răspunsul la întrebarea: de ce cresc prețurile la gaze și curent electric. La ședința de azi au mai fost chemați și Sevil Shhaideh membru al Comitetului de Audit al OMV Petrom, şi Mihai Busuioc, noul şef al Curţii de Conturi. Nici unul nu poate ajunge la comisie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS