Confidenţialitate

Ministrul Energiei: Furnizorii au obligația să recalculeze facturile fără penalități, în termen de 15 zile | AUDIO

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede, printre altele, că furnizorii de energie sunt obligați să recalculeze facturile emise fară să se țină cont de plafonări.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că o companie furnizoare care are de retribuit unui client mai puțin de 100 de lei, trebuie să pună banii în contul beneficiarului în cel mult 5 zile:

„Am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, emise eronat adică cu neaplicarea mecanismelor de plafonare și compensare. Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile și deasemenea pe perioada aceasta de 15 zile se suspendă inclusiv o eventuală plată a acestora. Pentru a preîntâmpina posibile eventuale abuzuri ale vreunei părți față de clienți, pe perioada prezentei ordonanțe sunt interzise, pracic, debranșările.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Săptămâna viitoare, Guvernul va adopta o altă ordonanță care va schimba felul în care se calculează plafoanele de consum până la care se poate beneficia de compensări la plata energiei consumate, mai spune ministrul Energiei:

„Vom modifica săptămâna viitoare acei 1.000 mc, care erau ca și plafon de consum, se repartizau în funcție pe niște coeficienți pe care autoritatea de reglementare ni i-a furnizat în funcție de luna în care ne aflam. Noiembrie, fiind încă o lună de toamnă, coeficientul era mai mic, creștea în decembrie, creștea în ianuarie, în februarie și, la fel, scădea în martie. În urma acestei modificări, practic, vom împărți 1500 mai mult, mult mai mulți metri cubi și foarte multe persoane vor intra.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Republica Moldova, amenințată cu tăierea gazelor, după ce Gazprom a refuzat să amâne plățile pentru luna ianuarie