Confidenţialitate

Ministrul Educației spune că elevii vulnerabili și profesorii bolnavi nu vor putea reveni în școli

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a venit cu o serie de precizări despre scenariile în care școlile ar putea redeschise, din 8 februarie, o decizie finală în acest sens urmând să fie luată marți, 2 februarie:

”Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor, în eventualitatea unei decizii favorabile mâine. Va trebui să fie urmată de un ordin comum al ministrului Educației și ministrul Sănătății. Concetrarea atenției se va face pe protectie împotriva COVID, cât și pe protecție împotriva pericolului de incendiu.”

Ministrul Educației a explicat și în ce condiții ar putea reveni elevii la cursurile fizice și a explicat că nu toți vor avea voie să revină în bănci:

„Elevii care au vulnerabilități medicale, aceștia vor trebui să aibă asigurat procesul de predare online. Elevii care prezintă simptome, recomandarea este de a rămâne acasă. Elevii care au vulnerabilități în familie, și pentru acestia vom avea obligația de a asigura predarea online.”

În plus, ministrul Educației a mai spus că profesorii bolnavi nu vor putea preda fizic, din școli, însă vor putea organiza cursurile online:

„Profesorii care prezintă simptome, caz în care lucrurile vor trebui analizate ca atare, când profesorul are vulnerabilități cronice, programul va trebui adaptat, astfel încât elevul să aibă programul online într-o singură zi. (…) Dacă avem profesorul de matematică cu intedicție de a veni la școală, orele de matematică vor fi grupate într-o singură zi a săptămânii.”

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat de jurnaliști și dacă se va asigura testarea elevilor și a cadrelor didactice, însă ministrul, chiar dacă susține ideea, spune că ministerul nu are resursele necesare pentru a face acest lucru:

„Testarea elevilor este un proiect ce ține de domeniul sănătății, noi îl susținem cu toată forța, dar forța noastră este scăzută. (…) Analiza pe care o vom face va pune laolaltă realitățile din educație cu cele din domeniu sanitar.”