Confidenţialitate

Ministrul Educației: Niciun material auxiliar nu mai este valabil!

Niciun material auxiliar nu mai este valabil începând de astăzi, a anunţat, miercuri, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, susţinând că în cel mult 30 de zile, o comisie va elabora normele metodologice care vor sta la baza avizării materialelor auxiliare folosite de elevi şi profesori.

Liviu Pop a spus, într-o conferinţă de presă, că a constatat că ordinul de ministru emis în 2002 şi care stătea la baza materialelor auxiliare, nu a mai fost actualizat, el anunţând că de astăzi, nu mai este valabil niciun auxiliar.

“Analizând Legea educaţiei naţionale, pe articolul 69 şi 94, în care sunt stabilite mijloacele de învăţământ, materiale didactic-auxiliare şi didactic-curriculare, am constatat că Ordinul 4916 din 2002 nu a fost actualizat, deşi Legea educaţiei a apărut în 2011, fapt pentru care am emis un ordin care anulează acest act normativ din 2002, adică toate mijloacele de învăţământ didactic auxiliar şi didactic curricular trebuie revizuite. Adică toate auxiliarele, începând cu ziua de astăzi, nu mai sunt valabile”, a susţinut Liviu Pop.

El a făcut un apel către edituri să nu mai transmită niciun material către şcoli şi către profesori, pentru că, începând de astăzi, niciun auxiliar nu mai este omologat

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O comisie specială se va ocupa de alegerea noilor cărți și caiete auxiliare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La începutul acestui an, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din România atrăgea atenția, la Interviurile Europa FM, că piața materialelor auxiliare a ajuns în România, la 80 de milioane de euro anual.

La rândul său, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, îi avertizează pe dascăli că va veni un moment în care vor fi cercetați de procurorii anticorupție pentru comerțul cu materiale auxiliare.

 

În ultimii ani, materialele auxiliare-cărți, culegeri caiete și fișe de lucru au devenit, mai ales în marile orașe, principala sursă de învățare. Iar fiecare material costă în medie, cel puțin 10 lei.

Anual, părinții cumpără noi materiale didactice  recomandate de educatori, învățători și profesori.

S-a ajuns până acolo încât se lucrează după materiale auxiliare tipărite de edituri private înclusiv de la grădiniță.

Cu cât copilul este mai mare, cu atât părinții cumpără mai multe cărți și caiete, iar elevii primesc pagini întregi de teme.

O altă consecintă este încărcarea fizică a elevilor- zilnic, școlarii cară în ghizdane, cel puțin câte un set de materiale auxiliare pentru că, la aproape fiecare materie,  inclusiv la Religie, copiii învață după cărți și caiete speciale.

După ce  președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din România, Iulian Cristache, a atras atenția că piața materialelor auxiliare a ajuns la 80 de milioane de euro, mai mulți profesori au explicat pe forumurile educaționale, că dacă manualele avizate de Ministerul Educației nu ar conține greșeli și ar fi mai atractive pentru copii, atunci niciun cadru didactic nu ar mai recomanda cumpărarea de materiale auxiliare.

În replică, alți părinți au dovedit că unele materiale auxiliare sunt scrise chiar de inspectori și alți funcționari din Ministerul Educației, plătiți pe de o parte de stat să asigure bunul mers al școlii, iar pe de altă parte, sunt remunerați de edituri private să scrie cărți care dublează manualele gratuite.

 

În același timp, conducerea Editurii Didactice și Pedagogice a fost demisă – iar un nou director va fi numit până la sfârșitul săptămânii. Motivul: editura nu s-a ocupat, în mod real, de pregătirea de manuale noi pentru elevi, spune ministrul Liviu Pop. Deși Ministerul Educației a alocat peste 142 de milioane de lei în ultimii 5 ani, doar o mică parte din această sumă a fost folosită.

Ministrul Educației a spus că noile manuale pentru clasa a V-a cât și cele re-tipărite pentru celelalte clase vor fi gata până la începerea școlii:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.