Confidenţialitate

Ministrul Educației, la Europa FM: Redeschiderea școlilor nu va depinde de câți profesori vor fi de acord cu vaccinarea | AUDIO

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus la Europa FM că zilele acestea va a discuta cu coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, despre cum și unde se va realiza vaccinarea angajaților din educație.

”Această interogare este necesară pentru a putea anunța coordonatorul campaniei de vaccinare care este numărul dozelor necesare pentru vaccinarea personalului din învățământ. Organizarea procesului de vaccinare ține de coordonatorul campaniei de vaccinare, cu care chiar săptămâna aceasta o s am discuții preliminare, dar nu pot să îi cer un răspuns clar, pentru a informa toate cadrele didactice, înainte de a avea datele efective cu privire la rata de transmitere și disponibilitatea de vaccinare”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Redeschiderea școlilor începând din semestrul al doilea nu va depinde însă de cât de mulți profesori vor fi de acord cu vaccinarea anti-COVID, ci de cât de mult va scădea rata de incidență a cazurilor de COVID-19, a precizat ministrul Educației.

”Orice persoană din sistemul de învățământ care se va vaccina va însemna un minus cu privire la riscul de transmitere a acestui virus. Indiferen de rezultatul disponibilității pentru vaccinare, noi ne dorim începerea școlii”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.   

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile așteaptă deocamdată să vadă cât de mult va crește rata de infectare cu noul coronavirus după sărbătorile de iarnă, a precizat ministrul.

”Cu siguranță, principalul parametru în decizia pentru redeschiderea școlilor va fi creșterea cazurilor de infectare, după vacanța de iarnă, îndeosebi Revelion. Există așteptări cu privire la creșteri în ceea ce privește rata de infectare. Sperăm ca aceste creșteri să nu fie semnificative, dar acest lucru îl putem vedea abia după jumătatea lunii ianuarie, iar decizia va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie, cu suficient timp înainte de 8 februarie, începerea semestrului doi”, a spus Sorin Cîmpeanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că săptămâna viitoare va analiza împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Comitetului Național pentru Situații de Urgență scenariile pentru redeschiderea școlilor din al doilea semestru.

”Vom avaea discuții cu Ministerul Sănătății și colegii din CNGSU, premergătoare pentru a pregăti analiza pe care o vom putea avea în momentul în care vom putea avea datele. Iar datele le vom avea după vacanța de iarnă. Mi excludem, din perspectiva educației, nici unul dintre scenarii”, a subliniat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Educației ia în calcul să prelungească perioada pentru încheierea mediilor pe semestriul I pentru unii elevi, a spus la Europa FM, ministrul Sorin Câmpeanu.

El a explicat că sunt peste 200 de mii de elevi care nu au făcut școală online pentru că nu au avut acces fie la echipamente, fie la internet. Așa că pentru aceștia, în primul rând, se vor face ore de educație remedială.

”Putem să prelungim perioada pentru încheierea mediilor pe semestrul 1, să o decalăm în așa fel încât să permitem derularea acestor acțiuni remediale care sunt absolut necesare. Avem nevoie de profesionalismul fiecărui cadru didactic pentru a evalua locurile în care aceste pierderi au fost înregistrate și modul de intervenție”, este de părere ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educației consideră că nu există școală din România unde să nu fie nevoie de ore de educație remedială și mizează pe implicarea tuturor dascălilor. Elevii ar putea fi chemați la școală și sâmbăta, a menționat ministrul Sorin Câmpeanu.

”Printre cele 7.203 școli nu este nici una care să spună că nu are nevoie de nici un fel de acțiune remedială. Sunt convins că fiecare profesor va trebui să se implice în aceste acțiuni remediale. Acțiunile remediale trebuie făcute peste programul  specific clasei, deci este clar că trebuie să vină mai multe ore la școală. Pot însemna și ore pe parcursul zilelor de sâmbătă”, adaugă ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Toate cadrele didactice vor fi plătite suplimentar pentru orele de educație remedială. Ministrul Educației spune că au fost identificate deja fondurile necesare, este vorba despre 30 de milioane de euro bani europeni.

De luni, elevii revin din vacanța de iarnă și reiau cursurile online.

Inclusiv școlile private au termen ca până pe 15 ianuarie să trimită la inspectorate lista angajaților care doresc să se vaccineze anti-COVID, a declarat la Europa FM, Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

”Situația aceasta privind vaccinarea are în vedere toate cadrele didactice și personalul angajat, atât din unitățile de învățământ de stat cât și din cele particulare”, spune Roxana Cercel.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Toate unitățile de învățământ au termen ca până vineri să întocmească liste cu angajații care doresc să se vaccineze anti-COVID.

Între timp, multe cadre didactice se întreabă ce pași trebuie să urmeze pentru a se putea vaccina.