Ministrul Educației ar vrea ca evaluările naționale la clasele I-IV să fie eliminate

Invitat la Interviurile Europa FM, Ministrul Educației Pavel Năstase a spus că evaluările naționale ar trebui să aibă loc începând din gimnaziu, deoarece copiii din ciclul primar sunt speriați de aceste testări.

Prima evaluare națională pe care o dau copiii la școală este cea din clasa a II-a.

Elevii au trei probe de trecut: citit, scris și matematică.

La finalul clasei a IV-a, elevii dau o nouă evaluare națională, iar ministrul Educației consideră că toate aceste testări sunt stresante pentru copii.

Pavel Năstase a spus, la Europa FM, că nu este de acord cu aceste evaluări naționale pentru elevii din ciclul primar.

”Până la gimnaziu, după părerea mea, n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităților de gândire. Deci, omul se dezvoltă, și creierul din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă și abia după-aceea, este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă niște teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreți, primii 7 ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învățământul primar și să îi dăm baza de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obișnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum, care îi stresează și îi sperie pe copii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Chiar și concursurile la care sunt invitați să participe copiii din clasele I-IV trebuie să se desfășoare sub formă de jocuri  – spune ministrul Educației, care a avut și câteva recomandări pentru părinți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educației a precizat că decizia privind eliminarea acestor evaluări naționale în învățământul primar nu va fi luată de pe o zi pe alta, ci în urma unei analize.

Interviul integral poate fi ascultat aici:

Pavel Năstase, ministrul Educației Naționale, la Interviurile Europa FM – VIDEO

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS