Confidenţialitate

Ministrul Educației anunță modificări privind admiterea la liceu. „Soluțiile schimbă puțin modalitatea de acces” | AUDIO

Modificările vor fi cuprinse în proiectul privind Legea învățământului preuniversitar, proiect ce va fi făcut public în curând. Întrebat dacă vor fi reintroduse examenele de treaptă care au existat înainte de 1990, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că nu se dorește acest lucru, dar că vor fi făcute modificări privind accesul la liceu.

Ministrul Educației a fost întrebat dacă va fi schimbat modul în care se face admiterea la liceu, dacă se va păstra repartizarea computerizată sau nu.

Și dacă vor fi reintroduse examenele de treaptă, care erau susținute în clasele a IX-a și a XI-a înainte de 1990. Ministrul a spus că o regândire a modului de admitere la liceu este prevăzută în noua legislație:

„Examenele de treaptă erau două, pentru acces în clasa a IX-a și pentru acces în clasa a XI-a. Nu ne gândim la două examene de treaptă, dar ne gândim la o adaptare a accesului învățământul liceal. Aceste lucruri sunt deja reflectate în draftul legii învățământului preuniversitar, care va fi făcut public. Atunci veți vedea și soluțiile pe care le propunem. ”

Ministrul Educației ar mai vrea și ca media anilor din gimnaziu să nu mai conteze la admiterea la liceu. Acum, media de admitere la liceu este formată din 80% rezultatele de la Evaluarea Națională și 20% media generală de absolvire a claselor V-VIII:

„Soluțiile schimbă puțin, îmbunătățesc această modalitate de acces în liceu”, mai spune Sorin Cîmpeanu.

Și fostul ministru al Educației, Monica Anisie, ar fi dorit eliminarea notelor din gimnaziu în calculul mediei de admitere. Oricum, a urmat pandemia și totul s-a dat peste cap.

În privința schimbărilor anunțate, olimpicii români vor putea intra la liceu fără să mai fie nevoie de admitere. Iar elevii din Ucraina se vor putea înscrie, fără examenul de Evaluare Națională, în liceele din România, pe locuri speciale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica