Confidenţialitate

Ministrul Economiei, Constantin Niţă: Firmele care vor explora gaze din platoul continental trebuie să plătească redevenţe mai mici (VIDEO)

Actualul calendar de liberalizare a preţurilor la gazele destinate populaţiei este încă în vigoare, a declarat astăzi la Interviurile Europa FM, ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Potrivit graficului anunţat de Ministerul Finanţelor, până la finalul anului în curs, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte cu 10 la sută, urmând ca pânâ în 2018, preţul să fie majorat cu încă 48 la sută. Iată ce a declarat ministrul Economiei pe această temă:

C. Niţă: ‘Acest calendar, până în 2018, este valabil. Dar în condițiile în care la un moment dat, se constată că prețul de liberalizare sau prețul din calendar este mai mare decât prețul obținut la bursa de gaze, atunci evident că se va renunța la calendarul de liberalizare și se va merge pe prețul obținut la bursa. Firesc, trebuie să fie mai mic.

Europa FM: Încă negociați cu Fondul Monetar acest calendar ?

C. Niță: Sigur! Nu este nevoie să negociem.Din momentul în care se va ajunge la un echilibru, atunci se va lua o decizie. Probabil peste 1 an, 2 ani.

Europa FM: Dar de ce este nevoie de această majorare în condițiile în care România produce gaz si are o producţie internă?

C.Niță: Da, produce gaz, dar toată Europa are un anumit preț, sigur, care fluctuează și este corect ca și noi să ne aliniem prețurilor europene.

Cât priveşte facilităţile acordate consumatorilor industriali, ministrul Economiei a declarat în exclusivitate pentru Europa FM că marii industriaşi vor fi scutiţi timp de 10 ani de obligaţia de a achiziţiona 85 la sută dintre certificatele verzi.

C. Niţă: Recunoaștem că a fost una dintre marile erori care s-au făcut în acest domeniu: faptul că am dat aceste certificate verzi într-o manieră necontrolabilă și într-o manieră care a afectat consumatorul casnic și consumatorul industrial.Deci, practic eram în pericol să pierdem marii investitori din industria națională și în același timp, să facă costurile insuportabile pentru populație.

Pe de altă parte, ministrul Economiei a anunţat că Guvernul va percepe redevenţe mai mici firmelor care vor explora gaze din platoul continental al Marii Negre. Nivelul taxării va fi stabilit până la sfârşitul anului.

C. Niţă: Dar mi se pare normal! Cheltuielile cu investiții în Marea Neagră sunt mult mai mari decât cele pe care le-ar face o companie pe uscat. Deci și redevențele trebuie să difere.Amortismentul acestor instalații se face cu termen mult mai mare decât cele de pe uscat. Deci, prin urmare, și sistemul de redevențe trebuie să fie diferit.

Click aici pentru interviul video complet

Recent, reprezentanţii Exxon Mobil şi OMV Petrom s-au întâlnit cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre proiectele de explorare şi exploatare a resurselor energetice din zona românească a Mării Negre