Ministrul de interne promite, polițiștii sunt în continuare nemulțumiți de salarii

Sindicaliştii din Poliţie au ieşit nemulţumiţi de la întâlnirea cu ministrul de Interne, Carmen Dan, care le-a promis – de luna viitoare – o mărire de salariu între 100 şi 300 de lei.

Ei cer ca salariile să le fie calculate la nivelul actual al salariului minim, nu la cel din 2009, ne-a declarat Adrian Diugu, președinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

“Doamna ministru l-a pus pe specialistul în finanțe din minister să calculeze cât ar fi majorarea salarială și s-a ajuns la o sumă fabuloasă între 100 și 300 de lei. Nu putem accepta așa ceva. În condiții normale, conform hotărârii, ar trebui să avem o majorare între 800 și 1.000 de lei. Un polițist tânăr, nou angajat, până într-o vechime de 10 ani, are 1.450 salariul minim pe economie”- a declarat Adrian Diugu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

MinistRul de Interne, Carmen Dan, a precizat că le-a promis polițiștilor nemulțumiți de salarii o grilă nouă, care să elimine discriminările existente în prezent, între diferite categorii de angajați din Minister.

Aproximativ 80.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne vor beneficia de majorările salariale decise după discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor MAI care au protestat în faţa sediilor MAI şi Ministerului Muncii. Majorările reprezintă un efort bugetar de 13 milioane de lei lunar, a declarat, joi, ministrul de Interne, Carmen Dan,

”Urmare a discuţiilor şi a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem următoarele lucruri: sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specific stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază, salariul funcţiei de bază, solda funcţiei de bază se determină prin raportare la salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017”, a anunţat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a mai anunţat că s-a convenit devansarea termenului de acordare a salariului de merit pentru poliţişti din luna august în luna aprilie. În plus, s-a decis eliminarea diferenţelor de salarizare între medicii militari din cadrul ministerului şi medicii civili.

”Fac precizarea că există un efort bugetar în ceea ce priveşte aceste amendamente pentru aplicarea HG nr.1 din 2017 de aproape 13 milioane de lei lunar. De aceste beneficii se vor bucura aproximativ 80.000 de angajaţi ai MAI”, a spus Carmen Dan.
“Ceea ce și-a asumat guvernul și ceea ce  susțin și eu este să gândim o grilă de salarizare care să convină tuturor, astfel încât să nu existe discriminări între categoriile de personal din sistemul național de ordine publică și siguranță națională. Și îmi doresc să existe o proporționalitate între munca prestată și salariul încasat. Noi nu ne situăm pe poziții antagonice. Eu, ca ministru, am încercat în permanență să am un dialog inclusiv cu cei veniți azi la proteste” – a spus ministrul de interne, la finalul ședinței de guvern.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aproximativ o mie de polițiști au protestat în fața Palatului Victoria, în timpul ședinței de Guvern. Poliţiştii susțin că nu sunt plătiți corespunzător și că ultima creștere salarială de care au beneficiat a avut loc în 2008. În cursul zilei, ei au protestat și în faţa MinistErului de Interne, iar alţii în faţa MinistErului Muncii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS