Ministrul de Interne: Primarii pot da ordine de evacuare de urgență în zonele inundate

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a subliniat că au fost emise încă de aseară ordine de evacuare de urgență în anumite localități afectate de inundații, însă oamenii au refuzat să își părăsească locuințele.

În caz de forță majoră – doar primarii pot decide să oblige localnicii să plece temporar pentru ca viețile să nu le fie puse în pericol.

Ministrul Carmen Dan urmează să se întâlnească astăzi cu primarii din zonele inundate:

„Situația a fost mai critică azi-noapte, dar n-aș spune că am ieșit din zona de risc, încă o tratatăm ca pe o situație cu foarte mare risc.  Această evacuare poate fi și forțată. Sunt case în care sunt în zone inundabile, mai ales în localitatea Augustin, județul Brașov. Nu știu cum s-au dat autorizații în zone cu risc de inundații”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secretarul de stat în ministerul de interne, Raed Arafat a explicat cum se fac evacuările forțate: „Evacuare de forță s-a mai practicat în România, în zona prutului. Jandarmii i-au luat pe localnici și i-au dus la locl de evacuare, pentru binele lor. Și s-a dovedit atunci că a fost o acțiune care era necesară. Cei care pot să ia această decizie sunt primarii. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Carmen Dan a fost joi în localitățile afectate de inundații, la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov. . Comitet de primire în câmp pentru ministrul de interne, Carmen Dan, care a ajuns în zona unde s-au produs inundații importante,

Ministrul de interne a coborât dintr-un elicopter îmbrăcată într-o salopetă personalizată similară cu cea purtată de jandarmi.

La locul unde a aterizat elicopterul, aliniați – mai mulți jandarmi și pompieri de la ISU au așteptat-o pe Carmen Dan să îi prezinte situația.

Ministrul de interne a fost întrebat de jurnaliști, cum evaluează situația din elicopter.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS