Ministrul de Interne cere Jandarmeriei si Politiei rapoarte legate de jurnalistii agresati duminica

Și ong-urile pentru apărarea drepturilor jurnaliștilor reacționează în acest caz.

‘ActiveWatch condamnă modul neprofesionist în care au acţionat forţele de ordine în timpul mitingului desfăşurat duminică la Palatul Cotroceni. Mai mulţi jurnalişti au fost agresaţi de participanţii la manifestație, sub privirile pasive ale jandarmilor şi poliţiştilor’, se spune într-un comunicat. Potrivit ong-ului, au fost bruscați jurnaliștii posturilor B1 TV, Realitatea TV şi publicației Vice România.

Și ong-urile Freedom House și Societatea Timișoara cer Ministerului de Interne să deschidă o anchetă oficială privind lipsa de reacție a Jandarmeriei față de agresarea jurnaliștilor la mitingul de duminică al Antenei 3.

La rândul său, vicepremierul Gabriel Oprea așteaptă explicații de la Jandarmerie și Poliție.

Manifestaţiile în sprijinul lui Dan Voiculescu au avut loc după ce jurnalişti de la Antena 3 au anunţat că ies ‘la plimbare’ în zona Palatului Cotroceni, duminică, la 17.00, şi că oricine ‘este binevenit’ să facă acelaşi lucru. În Capitală, unii jurnalişti, catalogaţi de manifestanţi drept ‘duşmani’ ai celor de la Antena 3, au fost întâmpinaţi cu ostilitate, fiind agresaţi şi obligaţi să părăsească zona. O jurnalistă a B1TV a fost lovită cu piciorul în spate de un manifestant. Ulterior, reporterul B1 a mers la poliţie şi a depus plângere împotriva agresorului. Bărbatul este acum urmărit penal în stare de libertate.

Deși Jandarmeria a precizat că a fost doar de un caz izolat, un alt jurnalist – și de această dată tot o femeie – de la publicația Vice România, a fost lovită în mod repetat peste față de către una dintre participantele la miting.

Protestul de duminică seara a fost organizat de Antena 3 pentru a susține ‘libertatea de exprimare’, în condițiile în care după condamnarea lui Dan Voiculescu, Antena 3 s-a auto-intitulat ‘post confiscat’. Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Koveși, a subliniat într-un interviu că Antena3 poate emite în continuare întrucât postul de televiziune nu este parte în procesul ICA. Tot ce trebuie să facă este să plătească chirie noului proprietar al sediului în care funcționează, care este statul.