Confidenţialitate

Ministrul de Finanţe, așteptat în Parlament să prezinte măsurile luate pentru oprirea scumpirilor şi pentru controlul deficitului bugetar

Ministrul de Finanţe este așteptat, luni, în Parlament. Opoziția l-a chemat la raport pe Adrian Câciu, ca să prezinte măsurile luate pentru oprirea scumpirilor şi pentru controlul deficitului bugetar. În cazul în care ministrul nu se prezintă în fața aleșilor, Uniunea Salvați România a amenințat că va iniția o moțiune simplă împotriva acestuia.

Între timp, săptămâna aceasta,  Ministerul Finanțelor ar urma să prezinte liderilor coaliției de guvernare propunerile de modificare a Codului Fiscal de la 1 ianuarie anul viitor.

Orice schimbare a Codului Fiscal trebuie făcută cu 6 luni înainte de intrarea în vigoare. Într-o declarație de presă susținută la Giurgiu, ministrul Adrian Câciu, a lăsat să se înțeleagă că anumite facilități fiscale acum în vigoare, ar putea fi eliminate.

În România, IT-iștii și angajații din construcții nu plătesc impozite pe salarii. De asemenea, peste jumătate de milion de firme mici și mijlocii plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Ministrul Finanțelor susține că din cauza deficitului bugetar uriaș, aproape 7% din PIB – anul trecut, a inflației record și a războiului din Ucraina, România nu-și permite niciun fel de relaxare bugetară.

Totuși, Guvernul va acorda noi ajutoare de stat pentru investiții, inclusiv pentru relocarea unor companii din Ucraina.

Din opoziție, USR reclamă că, sub actuala guvernare PNL-PSD-UDMR, datoria publică a României a depăşit 50% din Produsul Intern Brut şi că se apropie de 600 de miliarde de lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea