Ministrul de Externe, la Europa FM: Timpul este foarte scurt pentru negocierile post-Brexit | AUDIO

Uniunea Europeană și Marea Britanie vor începe din martie negocieri pentru viitoarea relație, după ce Regatul Unit iese, astăzi, din UE. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la Europa FM că intervalul de negociere este foarte strâns, din martie până în octombrie, în condițiile în care ieșirea din UE a fost negociată pe parcursul a trei ani.

„E adevărat, ar trebui ca, la începutul lunii martie, să înceapă efectiv aceste negocieri, iar la Consiliul European din 25 octombrie să fie aprobat rezultatul lor. Deci este un interval destul de scurt de timp. Sunt mulți cei care – inclusiv în instituțiile europene – spun că nu este suficient de mult timp pentru finalizarea acestor negocieri. Prin urmare, va fi un calendar foarte strâns”, a explicat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România are un interes aparte în aceste negocieri: drepturile românilor în Marea Britanie după perioada de tranziție, dar Bucureștiul nu va purta negocieri directe cu Londra, ci prin intermediul UE.

„România va urmări întregul ansamblu al negocierilor, implicit relațiile comerciale, aspecte care țin de cetățenii europeni care ajung în UK după perioada de tranziție. Aceste discuții trebuie purtate de Uniune ca un bloc unitar, nu să aibă loc între britanici și fiecare stat membru. Negocierile bilaterale nu sunt luate în calcul”, spune ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până la finalul perioadei de tranziție (31 decembrie 2020), cetățenii din întreaga UE vor beneficia de aceleași drepturi ca și până în prezent. Întrebat dacă e luată în calcul inclusiv revenirea la permisele de muncă pentru Marea Britanie, ministrul a spus că „este foarte greu de făcut o astfel de estimare, întrucât negocierile nu au ajuns încă la asemenea detalii”.

Toți cetățenii români care sunt deja sau ajung în Regatul Unit până pe 31 decembrie 2020 pot aplica pentru statutul de rezidență până pe 31 iunie 2021, prin înscrierea în Sistemul special creat pentru obţinerea noului statut de ședere.

(Site-ul unde vă puteți înscrie și documentele de care aveți nevoie)

Aspectul cel mai important de negociat este statutul pe care îl vor avea românii care ajung în Marea Britanie din ianuarie anul viitor. Ministrul de externe spune că, în mod cert, vor avea drepturi mai puține decât în prezent.

Potrivit acordului de retragere, pot cere drept de ședere şi apropiaţii cetăţenilor români care sunt deja în Marea Britanie sau vor ajunge acolo în acest an: soţ, soţie, copii, părinţi, nepoţi sau parteneri civili, chiar dacă nu au mai locuit până acum în Marea Britanie. Şi ei trebuie să se înregistreze oficial.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS