Confidenţialitate

Ministrul Culturii, despre Mihai Eminescu: “Cel mai mare poet care (sic!) l-a dat România”

Ministrul Culturii a refuzat să recite, luni seară, poezia preferată din opera lui Mihai Eminescu.

Daniel Breaz nu a dorit să dea curs provocării lansate în direct de moderatorul unei emisiuni la Digi 24, invocând că nu se află la un cenaclu literar. La 15 ianuarie, se împlinesc 169 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

“Pentru mine ca om, ca român, pot să spun, ca şi cadru didactic, eu consider, aşa cum consideră foarte multă lume, că este practic cel mai mare poet care (sic!) l-a dat România, cel puţin până în momentul de faţă. O operă extraordinară!”, a declarat ministrul.

În această frază, corectă ar fi fost construcţia “pe care”.

“Una dintre poeziile care cred că este în mintea fiecărui român e Luceafărul. Bine, nu toată, că nu ştiu câţi dintre români pot să reproducă această poezie. Este extrem de lungă. Cred că câteva versuri din Luceafărul există în mintea fiecărui român”, adăudat Daniel Breaz.”Pot să vă spun un singur vers. Suntem aici la o oră de limba română sau la un examen de bacalaureat? Pot să spun un vers, atâta vreau să spun, ca să vă satisfac şi dumneavoastră plăcerea sau dorinţa de a vedea dacă cunosc un singur vers: Cobori în jos, Luceafăr blând”.

Daniel Breaz este profesor-doctor la Universitatea “1 Decembrie 1918”, al cărei rector a fost.