Confidenţialitate

Ministrul Culturii, despre ceremonia festivă de la Ateneu: Unde să stea Adrian Severin? Pe scări?

Întrebat despre prezența fostului europarlamentar Adrian Severin în loja oficială la ceremonia de la Ateneul Român, în condițiile în acesta a fost condamnat, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a răspuns retoric: “Unde să stea Adrian Severin? Pe scări?”.

„Au fost explicaţii foarte clare, toţi cei care de-a lungul timpului au contribuit ca România să fie membru UE au fost invitaţi. Toţi au fost invitaţi în sală, au avut locuri în anumite zone din sală, fiecare a avut un anumit loc. Adrian Severin face parte din istoria acestei ţări, a fost unul din oamenii care ne-a reprezentat în foruri şi a avut un aport mare. Vreţi să văd de ce Severin s-a aşezat pe locul respectiv? Exact acest lucru a fost extrem de important? A stat pe un scaun în sală, într-o lojă, ca mulţi alţi invitaţi. Cum să fie o scăpare? A stat pe scenă? A venit, a fost invitat în sală, a fost acolo un loc unde dânsul s-a aşezat, au fost anumite sectoare pentru anumite persoane. Ce a fost rău că domnul Adrian Severin a stat în poziţia respectivă în sală? Voiaţi să stea pe scări? Ce a fost greşit că a stat în spatele lojei oficiale?”, a declarat Daniel Breaz, la Digi 24.

Potrivit Mediafax, reacția ministrului Culturii vine în contextul controverselor apărute în spațiul public referitoare la prezența fostului europarlamentar chiar în spatele premierului Viorica Dăncilă și a președintelui Klaus Iohannis, la ceremonia care a marcat preluarea oficială a președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

“Foarte preocupați de locul lor în România, tot felul de neisprăviți s-au împiedicat de locul oferit mie în sala Ateneului român la acest ceremonial. Profitând de faptul că tehnologia actuală permite oricărui nevolnic să își expună prostia în atenția tuturor, tot felul de talibani, cu diplomă și fără diplomă, au vituperat pe rețelele sociale sau prin presa miluită a ocultei antiromânești. Pe mine, ca și pe toți aceia preocupați de locul României în istorie, acest aspect ne-a interesat prea puțin. Am găsit în el cel mult expresia unui simbol. Simbolul faptului că națiunea aceasta nu piere numai pentru că o mână de nemernici sau de rătăciți o doresc”, a scris Adrian Severin, pe Facebook, după eveniment.

Fostul europarlamentar a fost condamnat și încarcerat în noiembrie 2016 la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. La 28 februarie 2018, Adrian Severin a fost eliberat condiționat.