Ministrul Costache: Importurile de imunoglobuline, asigurate în anul 2020

Ministrul Sănătății declară că importurile de imunoglobuline sunt asigurate în anul 2020 şi nu va exista o criză în contextul crizei coronavirusului.

Victor Costache a susținut, într-un interviu pentru B1 TV, că provocarea mandatului său sunt proiectele mari de infrastructură, precum spitalele regionale, şi renovarea unităților existente.

„În momentul de faţă putem sigura pacienţii că pe 2020 nu va exista o criză a imunoglobulinelor. Avem asigurate importurile pe 2020. MS are şi o companie specială a ministerului care asigură importurile critice, Unifarm, şi Unifarm ne-a asigurat că în 2020 nu vom avea probleme”, a spus ministrul.

Victor Costache a adăugat că SUA asigură mare parte din necesarul de plasmă din Europa.

„Nu numai România, toată Europa este dependent de plasmă, nicio ţară europeană nu-şi asigură 100% necesarul de plasmă, iar cel mai mare exportator nu este Uniunea Europeană şi nici China, sunt Statele Unite, unde această producţie de plasmă este foarte bine legiferată, este foarte bine organizată şi asigură o mare parte din necesarul european, inclusiv al României. Deci criza coronavirusului nu afectează medicamentele derivate din plasmă la nivelul României”, a explicat Victor Costache.

Anterior, într-o conferinţă de presă, ministrul a vorbit accesul pacienţilor la spitalele private în cadrul programelor naţionale de sănătate.

„Acţiunile prioritare au o particularitate. Prin acţiunile prioritare se decontează numai medicamentele şi materialele sanitare unor spitale care ar vrea să ajute în contextul pacienţilor critic. Asta înseamnă că în aceste programe vor avea acces numai spitale care se angajează să facă acest tip de îngrijiri, asumându-şi această pierdere. Este exclus ca pacienţii critici să scoată vreun ban din buzunar în cazul unui infarct sau unui accident vascular”, a spus Victor Costache.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS