Confidenţialitate

Ministrul Ciucă, de Ziua Europei: Vom onora sacrificiul înaintaşilor noştri şi vom transmite mai departe moştenirea lor

Ministrul Apărării Naţionale consideră că militarii români vor onora cum se cuvine sacrificiul înaintaşilor noştri şi vor transmite mai departe moştenirea lor, preţuind valorile naţionale pentru care s-au sacrificat.

“Sărbătorim, la 9 Mai, 144 de ani de la proclamarea Independenţei de stat a României, ca urmare a intrării ţării noastre în războiul pentru eliberarea de sub dominaţia otomană. Discursul de atunci al ministrului Mihail Kogălniceanu, ţinut în faţa plenului Camerei Deputaţilor, a mobilizat românii pentru obţinerea prin luptă a independenţei şi a aşezat România la locul cuvenit, pe harta Europei. Afirmarea emancipării ţării noastre avea să fie împlinită, în lunile următoare, de către armată, pe câmpurile de bătălie, în luptele de la Plevna, Griviţa sau Smârdan, independenţa fiind scump plătită cu jertfa fiilor României”, a afirmat ministrul Nicolae Ciucă, în mesajul său.

“Tot la 9 Mai se împlinesc 76 de ani de la capitularea Germaniei, marcând încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial pe teritoriul european. România a pierdut în campania din Est, dar şi alături de Aliaţi, în campania din Vest, cel mai mare număr de militari din istoria sa. Aducem un pios omagiu eroilor Patriei căzuţi la datorie pentru România, pentru noi, pentru copiii noştri şi pentru viitor. Dintre cei care au luptat atunci, mai sunt în viaţă 2.600 de veterani de război, care amintesc că luptele sunt duse în numele unui ideal, lupta şi sacrificiile eroilor adăugându-se în coloana fără de sfârşit a dragostei de ţară”, evidenţiază ministrul Apărării Naţionale.

De asemenea, el arată că însemnătatea Zilei Europei este de a sărbători “pacea şi unitatea” pe acest continent, iar Uniunea Europeană este şi unul din pilonii pe care se fundamentează politica de securitate a României.

“În 1950, ministrul francez al afacerilor externe, vizionarul Robert Schuman, propunea cooperarea naţiunilor europene şi crearea unor instituţii care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război pe acest continent. Uniunea Europeană este, astăzi, unul din pilonii pe care România îşi fundamentează politicile sale de securitate, într-un mediu de securitate aflat în permanentă schimbare, cu ameninţări complexe, convenţionale sau neconvenţionale. Ne bazăm, de asemenea, pe apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi pe parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii’, menţionează ministrul Ciucă.

“Armata României a îndeplinit şi va continua să îndeplinească misiunile încredinţate de Ţară, va fi întotdeauna scutul de protecţie al cetăţenilor, garant al suveranităţii şi independenţei României. Vom onora cum se cuvine sacrificiul înaintaşilor noştri şi vom transmite mai departe moştenirea lor, preţuind valorile naţionale pentru care s-au sacrificat şi arătându-ne permanent dragostea de neam şi ţară”, conchide Nicolae Ciucă.