Confidenţialitate

Ministrul Cercetării explică pașii pentru a ajunge la digitalizarea mult dorită a României | VIDEO

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a fost invitat de Tudor Mușat, în “Piața Victoriei”, pentru a vorbi despre proiectele de digitalizare a instituțiilor statului și ce vom face cu cele aproape 7 miliarde de euro din PNRR destinate acestui capitol.

Înainte de a demara amplul proces de digitalizare, trebuie înțeles modul în care funcționează aplicațiile actuale care, de multe ori, nu vin neapărat în sprijinul cetățenilor, spune ministrul Cercetării:

„Eu nu am auzit atât de des păreri bune despre cum funcționează aplicațiile și cred că ar trebui să privim lucrul ăsta așa cum îl privește mediul privat. Mediul privat e totdeauna interesat care este feedback-ul utilizatorilor. O plângere a unui utilizator e un cadou pe care tu, ca antreprenor, îl primești, așa ar trebui să-l privească și statul. Nu putem spune că excelăm.”

Unele aplicații folosite deja de diverse autorități au codurile închise, ceea ce înseamnă că doar producătorul poate opera schimbări, lucru pe care ministrul Teleman vrea să-l schimbe în viitor:

„Atâta timp cât nu pun în pericol siguranța națională, codurile trebuie să rămână deschise. Odată cu achiziția aplicației, statul cumpără și drepturile intelectuale și o condiție ar trebui să fie independența aplicației față de cel care a creat-o. Codurile transparente sunt un pas absolut necesar.”

Ministrul Cercetării mai spune că pandemia de COVID ne-a arătat că țara noastră putea demara acest proces al digitalizării în urmă cu mai mulți ani:

„Criza sanitară ne-a obligat să luăm niște măsuri pe termen scurt, dar în același timp ne-a arătat că unele lucruri puteau fi făcute de 10-15 ani și le-am făcut acum, reactiv. Eu cred că asta este lecția cea mai importantă, faptul că putem face unele lucruri. (…) Lecția e că ar trebui să continuăm în felul ăsta și, nemaiavând presiunea timpului, ar trebui să o facem ca ardelenii, așezat.”

O altă etapă de care trebuie să treacă guvernanții pentru a demara reforma digitalizării ține de partea legislativă, mai spune Ciprian Teleman, la Piața Victoriei:

„Acum avem două legi, Legea arhivelor electronice și Legea arhivlor, ele ar trebui să fie în unul și același document legislativ, pentru că asta ar garanta valabilitatea juridică a documentelor electronice, adică să elimine nevoia unui print la un moment dat. În momentul în care facem un print, am distrus orice idee de digitalizare, ori, în momentul de față, nu suntem acoperiți din punctul ăsta de vedere.”

Odată ce România ar atinge pragul digitalizării, acest fapt ar însemna și mai mulți bani la Produsul  Intern  Brut, susține ministrul Cercetării:

„Dacă ne uităm în studii care s-au făcut la nivel global, vedem clar o creștere a PIB cu până la 10 % sau chiar depășiri. Imaginați-vă ce ar însemna să avem un PIB cu 10% mai mult decât avem acum, ar fi un bonus de care ne-am bucura toții și în spitale și în autostrăzi și în școli și multe lucruri.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală:

Foto: Inquam Photos / George Călin