Confidenţialitate

Ministrul Cercetării: Centrul pentru Securitate Cibernetică, înființat la București, va gestiona 4 miliarde de euro | VIDEO

Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a vorbit, la Piața Victoriei, despre viitorul Centru de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică, ce va fi înființat la București

Pe 9 decembrie anul trecut, Capitala a fost aleasă de membrele UE pentru a găzdui Centru, iar ministrul  Cercetării a oferit acum mai multe detalii cu privire la rolul acestei instituții europene:

„Va avea rolul unei agenții europene de securitate cibernetică. Una dintre misiuni va fi gestionarea unor fonduri care să dezvolte această direcție de securitate cibernetică. Înseamnă gestionarea a aproximativ 4 miliarde de euro. Jumătate vor fi destinați unor centre regionale de securitate cibernetică, (…) cealalată jumătate va fi pentru stimularea industriei, facilitând dezvoltarea unor huburi, ridicarea nivelului de cunoștințe, interacțiunea cu industria.”

Cu toate că înființarea Centrului va fi realizată anul acesta, el va fi operațional în 2022, a mai spus ministrul Teleman:

„Calendarul, probabil că formal, centrul va fi înființat la jumătatea acestui an, dar toate proceduri contractuale probabil că se vor încheia spre finalul anului, urmând ca el să fie funcțional cu angajați la jumătatea anului viitor.”

Ciprian Teleman a vorbit, în contextul investițiilor din România, și despre cercetare, un sector în care statul român a investiti, anul trecut, doar 0.13% din PIB, în contextul în care media europeană este de 2,03%:

„Va trebui o asumare politică pentru a crește această finanțare și va trebui să o direcționăm către resursele umane. Am pierdut mulți cercetători care găsesc condiții mai bune în alte locuri din lume, chiar și în Europa. Pentru a-i avea aici, va trebui să ne asumăm din toată sărăcia să ne revitalizăm resursa umană.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: