Confidenţialitate

Ministrul Bode, despre clasarea dosarului “10 august”: Nu putem să ne facem că nu vedem ce a văzut o lume întreagă | VIDEO

Ministrul de Interne spune că vor fi căutate soluții pentru redeschiderea dosarului “10 august”, clasat recent de Tribunalul București.

Potrivit lui Lucian Bode, Ministerul Justiţiei poate cere verificarea procedurilor administrative. Dacă vor fi identificate probe noi, se va putea relua urmărirea penală.

“Niciodată nu am comentez şi nu comentez hotărârile instanţei (…) dar nu putem să ne facem că nu vedem ce a văzut o lume întreagă, ce s-a întâmplat în 10 august. Odată cu publicarea ordonanţei de clasare, eu cred că împreună cu Ministerul Justiţiei – am avut o discuţie cu domnul ministru, la apelul domnului preşedinte Klaus Iohannis – un grup de lucru format din structurile noastre din Secretariatul general, de la MAI şi Ministerul Justiţiei s-au întâlnit şi… Eu pot să spun în felul următor, dar este o ipoteză: Ministerul Justiţiei poate sesiza Inspecţia judiciară pentru verificarea respectării procedurilor administrative din timpul cercetării penale. Asta, pe de o parte. De asemenea, dacă sunt identificate probe noi, se poate formula o nouă cerere de reluare a urmăririi penale”, a declarat Lucian Bode la TVR1.

Potrivit lui, se poate formula o cerere de intervenţie în dosarul respectiv, pentru cei care au avut de suferit şi au deschis dosare penale.

“Aici, până la urmă, din punctul meu de vedere, este un act de voinţă pe care trebuie să şi-l manifeste atât Ministerul Justiţiei, cât şi MAI. Eu sunt dispus, prin toate structurile noastre, să contribuim la acest demers. Sediul materiei, fără să pasez responsabilitatea, este, evident, la Ministerul Justiţiei şi, în urma analizării atente a motivării, vom avea un punct de vedere. Sunt şi foarte multe dosare penale deschise de cetăţeni, care au suferit, sunt victime în ceea ce s-a întâmplat atunci, în 10 august. (…) Inclusiv pe această componentă se poate analiza posibilitatea formulării unei cereri de intervenţie în interesul celor care sunt în acest proces şi să admită plângerea lor şi redeschiderea urmăririi penale. Sunt variante până la urmă”, a mai spus Lucian Bode.

La 2 martie, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei privind reprimarea protestului aniguvernamental din 10 august 2018.

Foşti şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, au scăpat de răspunderea penală.