Ministrul Apărării: Institutul Cantacuzino va produce vaccinuri peste 2 ani

Odată cu trecerea în subordinea MApN, Institutul Cantacuzino va produce vaccinuri peste 2 ani – cel puțin așa promite ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu.

Aflat la Parlament, ministrul Adrian Țuțuianu a spus că, în cel mult 10 zile, va fi gata un proiect de ordonanță de urgență privind relansarea Institutului Cantacuzino.

„A constituit un grup de lucru la MApN care să facă evaluarea situaţiei institutului. Am cerut să stabilească în ce condiţii putem produce vaccinuri şi putem desfăşura alte activităţi de natură ştiinţifică în cadrul institutului şi care ar fi alocarea minimă necesară. Acest colectiv lucrează împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cu conducerea Institutului Cantacuzino. Au termen de la mine 10 zile să-mi prezinte proiectul de act normativ şi analiza la zi a situaţiei acestui Institut. El va rămâne cu personalitate juridică, dar probabil va fi parte a unei direcţii de cercetare pe care o avem medicală în cadrul MApN”, a spus Adrian Ţuţuianu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Apărării spune că ar fi nevoie de 25 de milioane de euro anual pentru a pune pe picioare Institutul Cantacuzino.

”Avem nevoie de bani pentru reabilitarea spaţiilor care nu corespund, pentru dotări pe liniile de producţie şi pentru pregătirea acestei producţii. Sunt foarte multe lucruri care trebuie pregătite ca să poţi să produci un vaccin peste doi ani de zile”, a precizat Ministrul Apărării.

Întrebat de unde vor fi asiguraţi aceşti bani, social-democratul a spus că de la bugetul statului şi din venituri proprii.

„De la bugetul statului, cu titlu de subvenţie, există şi o componentă de venituri proprii – că au nişte contracte de cercetare în curs. Am făcut o primă discuţie informală cu ministrul Cercetării, la sfârşitul săptămânii, să vedem dacă putem să legăm pe componenta de cercetare anumite lucruri. Cele 25 de milioane de euro le voi cere suplimentar faţă de bugetul alocat de 2% din PIB pentru Apărare”, a explicat ministrul Apărării.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Săptămâna trecută, premierul Mihai Tudose le-a cerut miniștrilor Sănătății și Apărării Naționale ca în cel mult o lună să încheie toate procedurile necesare pentru ca institutul Cantacuzino să treacă în subordinea MApN și să devină unitate militară.

Întrebat de ce era nevoie de trecerea Institutului Cantacuzino la MApN, Adrian Ţuţuianu a răspuns că Ministerul Apărării este singurul care poate să reasigure revitalizarea Institutului:

„Răspunsul este relativ simplu: el a fost trecut pe la mai multe ministere, nu a reuşit nimeni să-l pună în aplicare, să-l pună în funcţiune. Există acolo şi o anumită dezordine şi conflicte, care nu au putut fi temperate în niciun fel şi atunci domnul prim-ministru mi-a spus că MApN, ca structură cu reguli mai bine definite, poate să asigure revitalizarea acestui Institut. Şi, sigur, se poate pune şi componenta personală – că şi eu sunt o mână mai fermă şi voi putea să stabilesc ceea ce trebuie stabilit”, a precizat ministrul Apărării.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS