Confidenţialitate

Ministrul Andronescu: De luni, elevii se duc la şcoală

Ministrul Educaţiei a anunţat reluarea, de luni, a cursurilor în şcoli.

“Săptămâna care începe mâine este ultima săptămână din semestru. Ca urmare, se încheie situaţiile şcolare, şi noi nu putem bulversa încheierea semestrului. Îi invit pe toţi colegii profesori, îi invit pe părinţi şi pe copii să se pregătească pentru ziua de mâine, este o zi de şcoală şi va fi toată săptămâna, ultima săptămână din acest semestru, după care urmează o săptămână de vacanţă”, a declarat Ecaterina Andronescu, duminică, la Antena 3.

Ministrul a precizat, în contextul răspândirii infecţiilor respiratorii, că “triajul, în fiecare dimineaţă, este foarte serios făcut în fiecare şcoală”. “Şi lucrul acesta îmi dă un gram de linişte”, a adăugat Ecaterina Andronescu, consemnează Agerpres.

Ministrul i-a sfătuit pe părinţi să-i ducă pe copii mai întâi la medic, dacă suspectează că aceştia prezintă simptome de gripă sau răceală.

“Să nu-i ducă la şcoală dacă consideră că sunt suspectaţi, să-i ducă la medic întâi şi întâi şi după aceea medicul să decidă ce trebuie să facă copilul”, a conchis Ecaterina Andronescu.

Din cauza înmulţirii cazurilor de gripă, ministerele Sănătăţi şi Educaţiei au convenit ca, vinerea trecută, unităţile de învăţământ să fie închise. Bilanţul deceselor provocate de virusurile gripale a urcat la 39.

Marţi, Ministerul Sănătăţii va decide, după analiza rapotărilor din ultimele 3 săptâmâni, dacă va declara sau nu epidemier de gripă.

În ultimele zile, Capitala şi alte 18 județe au fost afectate de vremea rea

Poleiul, ninsorile și precipitațiile au produs pagube în Bucureşti, dar şi în Arad, Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că, în ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 16 beciuri/curți, deblocarea din zăpadă a 37 autovehicule în care se aflau 52 de persoane, degajarea a 1752 copaci, 26 stâlpi de electricitate și a 80 cabluri electrice, fiind afectate 221 autoturisme.

De asemenea, s-a acționat pentru acordarea asistenței medicale la 2 persoane rănite de crengi desprinse din copaci și la 2 pacienți pentru care a fost necesară intervenția autospecialelor de deszăpezire și a șenilatelor ISU pentru deblocarea căilor de acces și transportul acestora la ambulanță.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucuresti-Ilfov anunţă că a răspuns la peste 1.800 de situaţii de urgenţă cauzate de ploaia îngheţată, majoritatea în Capitală.

Sub greutatea gheţii, numeroşi copaci şi stâlpi au căzut la pământ.

În aceste condiţii, peste 200 de maşini au fost avariate.

Două persoane au fost rănite de crengi prăbuşite.

Duminică dimineaţa, la ora 6.00, mai erau de gestionat 40 de situaţii de urgenţă.

Pentru scurtarea timpului de răspuns, dar și din cauza numărului mare de intervenții, a fost luată hotărârea suplimentării echipajelor de intervenție, cu pompieri din turele libere, dar și cu dispeceri, dat fiind și numărul mare de apeluri primite de la cetățeni.

Potrivit ISU, acțiunile de intervenție se desfășoară cu sprijinul Brigăzii Rutiere, pentru cazurile în care este necesară oprirea temporară a traficului pentru îndepărtarea copacilor prăbușiți pe carosabil sau autoturisme.