Ministrul Andronescu: Directorii nu raportează numărul real al elevilor pentru a nu pierde finanțarea | AUDIO

Ministrul Educației a oferit la Europa FM, în Deșteptarea, o explicație pentru rata scăzută de promovare a Evaluării Naționale la final de gimnaziu.

Doar 60% dintre elevii înscriși în clasa a VIII-a au trecut testarea.

Vlad Petreanu a amintit că numărul celor care au promovat evaluarea s-a prăbușit cu 20% față de situația de acum 10 ani.

“Părerea mea, și am exprimat-o public de mai multe ori, este că sunt foarte mulți copii plecați [în străinătate – n.r] cu părinții lor. Pentru că, dacă este să comparăm numărul de elevi înscriși în sistem în prezent față de acum 15 ani, constatăm că este o diferență de un milion și jumătate de elevi. Nu sunt scoși din înmatriculările din sistem. De ce? pentru că finanțarea este per capita. Și atunci sunt foarte mulți elevi care, teoretic, aparțin învățământului obligatoriu, dar, fiind plecați cu părinții, nu îi mai regăsim la examene, când constatăm [acest lucru – n.r]”, a explicat ministrul.

În discuție, Vlad Petreanu a invocat posibilitatea unei fraude în statisticile școlare.

“Eu vorbesc public de mai multă vreme. Atunci când constatăm abandonul școlar cu o cifră care, fără îndoială, este mai mult decât alarmantă, ne întrebăm cum se ajunge acolo. Elevii pleacă cum părinții lor, nu sunt scoși din cifrele statistice și ne trezim la examene că nu mai apar”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a admis că directorii de școli au responsabilitatea să ofere date reale.

“Un prim pas l-am făcut în urmă cu 2-3 luni. Sesizându-ne și noi de această situație, din statisticile anilor anteriori, am trimis o notă în sistem cu rugămintea [ca directorii – n.r] să își reevalueze cifrele cu elevii înmatriculați. Și am constatat, în urma acelei note, că au dispărut 5.000 de elevi din sistem. Cred că încă suntem departe de a avea cifrele reale. Anul acesta, am luat niște măsuri suplimentare și așteptăm statisticile legate de cei care sunt corigenți și care nu aveau cum să intre în examen”, a mai precizat ministrul Educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit EduPedu.ro, la începutul anului școlar 2018-2019, numărul elevilor înscriși în clasa a VIII-a era de 175.463, potrivit ministerului Educației. Dintre aceștia, doar 154.956 s-au înscris la Evaluarea Națională. Numărul celor care au obținut medii mari mari de 5,00 este de 106.838, adică  60,8%. din totalul copiilor care au intrat în anul școlar.

Organizația Human Catalyst atrage atenția asupra altor cifre care sunt la fel de îngrijorătoare: ”Dacă în 2017 aproximativ 13.000 de copii n-au promovat clasa a VIII-a, în anul 2018 numărul lor a crescut cu peste 9.000. Asta înseamnă că unui număr de 22.000 de copii până în 14 ani sistemul de învățământ le-a spus că nu pot merge mai departe.”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS