EXCLUSIV Ministrul Anca Dragu: Am aflat din presă despre documentul care prevedea măriri de taxe

Ministerul Finanțelor a infirmat informațiile apărute în presă potrivit cărora contribuțiile de asigurări vor crește substanțial.

”Nu avem în vedere nicio creștere de taxe și impozite nici în acest an și nici anul viitor”, a declarat la Europa FM ministrul Finanțelor.

Anca Dragu a precizat că nu va fi modificată impozitarea nici pentru persoanele fizice autorizate.

Ministrul a adăugat că a văzut în presă aceste informații privind contribuțiile și că nimeni din instituție nu i-a cerut părerea.

”Există analize care au loc în Ministerul Finanțelor Publice. Asta nu înseamnă că aceste analize sunt asumate și promovate de ministrul Finanțelor Publice, adică de mine. Eu de la începutul mandatului am spus foarte clar că predictibilitatea fiscală este cel mai important ingredient pentru asigurarea investițiilor într-o economie. De aceea nu mă dezic de acest principiu și  și nu promovez niciun proiect care să modifice taxele și impozitele.”, a spus Anca Dragu.

”Eu nu mi-am asumat acest proiect. Câtă vreme eu nu fac precizarea publică de asumare a proiectelor produse la nivelul Ministerului Finantelor Publice și până nu le semnez ca ministru, vă rog să nu dați aceste informații ca fiind certe și că ar aduce schimbări de taxe și impozite. Sunt multe idei care s-au vehiculat în aceste luni. Ideile valoroase au fost promovate deja. Știți bine că deja am modificat codul fiscal acolo unde am simțit nevoia de a simplifica si de a clarifica anumite situații neclare.”

Ministrul a precizat că nimeni nu i-a cerut niciun punct de vedere în acest caz.

”Nu mi s-a cerut un punct de vedere înainte de a fi preluate aceste informații. Eu am văzut în presă cum că MFP promovează acest proiect. El nu are semnătura mea. Sunt analize care, cel mult, s-au făcut la nivelul  tehnic în ministerul finantelor. Avem în vedere modificări care nu vizează nici o crestere de taxă și impozite. Aceste modificări  vizează strict simplificarea și debirocratizarea. Am identificat mai multe situații  cu care persoanele juridice și persoanele fizice autorizate se pot confrunta atunci când derulează o afacere. Exact în acest sens vom acționa.”

”În câteva zile vom posta pentru consultare publică pe site-ul instituției un proiect care vizează strict simplificarea și debirocratizarea. În nici un caz nu creștem taxele și impozitele pentru niciun fel de contribuabil. Nici anul acesta, nici anul viitor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Finanțe a precizat că în acest moment se urmărește simplificarea procedurilor fiscale și stimularea investițiilor prin măsuri fiscale.

Precizările ministrului Anca Dragu vin la peste 12 ore după ce site-ul de știri Profit.ro și Ziarul Financiar au publicat un controversat proiect de Ordonanță de Urgență ce ar urma să modifice Codul Fiscal. Acest proiect prevedea ca taxele plătite de salariați – contribuțiile la asigurări – să fie majorate – în unele cazuri chiar dublate.

În acest moment, contribuțiile de asigurări sunt împărțite între angajat și angajator. Salariatul datorează în prezent 10,5% CAS – contribuții asigurări sociale și 5,5% CASS – contribuții asigurări sociale de sănătate și 0,5% șomaj.  Anagjatorul datorează 15,8% CAS, 5,2%CASS și 0,5% șomaj.

În proiectul prezentat de Profit.ro și Ziarul Financiar, cifrele s-ar fi dublat pentru salariat: mai exact, acesta ar fi urmat să datoreze 21,7%, de la 10,5 procente CAS și 8,9% CASS de la 5,5 procente. Potrivit aceluiași document neoficial, angajatorii ar fi fost scutiti de contribuții pentru angajații în condiții normale de muncă. În schimb, aceștia ar fi urma să plătească unele contribuții pentru condiții deosebite și speciale de muncă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS