Confidenţialitate

Ministrul Alexandru: În cea mai mare parte, în fermele din Germania sunt condiţii civilizate de muncă | AUDIO

Ministrul Muncii spune că, în cea mai mare parte a fermelor din Germania, sunt condiţii civilizate de lucru.

După vizita realizată în această țară, unde au exista plângeri ale unor români care au plecat la lucru sezonier, Violeta Alexandru admite că sunt lucruri care trebuie corectate şi îmbunătăţite.

“Am avut discuţii atât cu români care muncesc sezonier în Germania cât şi cu angajatorii lor, cu asociaţiile de fermieri care sunt foarte active pentru stabilirea unui standard de muncă optim la nivelul tuturor angajaţilor, dar şi cu miniştrii Agriculturii şi Muncii. Toate aceste întâlniri mi-au arătat că în cea mai mare parte, în fermele din Germania sunt condiţii civilizate de muncă, dar sigur că sunt şi o serie de lucruri care trebuie să fie corectate şi îmbunătăţite. Dincolo de condiţiile de muncă, am cerut îm mod expres ca românilor să le fie asigurat un minim de protecţie medicală în această perioadă de pandemie. Şi nu în ultimul rând, am avut discuţii aplicate solicitând, şi cred că aţi văzut declaraţiile ministrului Muncii de astăzi, ale domnului ministru Heil [omologul german Hubertus Heil – n. red) care au arătat efectele imediate ale discuţiilor pe care l-am avut atât în privinţa intensificării controalelor în ferme şi în general în activităţile în care lucrează muncitori sezonieri, inclusiv în domeniul industriei cărnii”, a declarat ministrul, joi seara, la Realitatea Plus.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Violeta Alexandru a menţionat că deja au fost luate câteva măsuri ferme pentru cei care lucrează în industria de producere şi prelucrare carne în sensul în care, de la 1 ianuarie, se elimină posibilitatea de a lucra prin subcontractori. Se va asigura un sistem electronic de evidenţa orelor de muncă astfel încât să se elimine orice neînţelegere pe acest subiect.

Angajatorii vor fi obligați să informeze autorităţile cu privire la condiţiile de asigurare a transportului şi a cazării, respectiv a condiţiilor de muncă.

Ministrul Muncii susține că s-a întâlnit cu români care i-au spus că sunt mulţumiţi şi a văzut că unii stau în condiţii bune, dar consideră că “în unele locuri e loc de mai bine”.

“Am văzut şi români care mi-au spus că şi-au primit salariile la timp. Că nu a existat nicio situaţie în care să întâmpine o problemă şi să nu fie ascultaţi de angajatori”, a mai spus Violeta Alexandru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inspecţia Muncii din România, împreună cu instituţiile germane vor continua să facă verificări în teren, atât în România, la firmele de plasare de forţă de muncă, cât şi în Germania, cu scopul de a preveni situaţii precum cea semnalată de lucrătorii sezonieri din ferma din Bornheim.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că toţi cetăţenii români care şi-au desfăşurat activitatea la ferma din Bornheim, Germania, au primit drepturile salariale cuvenite. Din cei 42 de muncitori români de la acea fermă, 22 vor să se întoarcă în ţară, 15 vor să rămână în Germania, iar ceilalţi cinci nu au comunicat o decizie.

“În urma demersurilor Consulatului General al României la Bonn şi potrivit informaţiilor obţinute de către reprezentanţii oficiului consular, MAE precizează că toţi cetăţenii români care şi-au desfăşurat activitatea la ferma din Bornheim au primit drepturile salariale care li se cuveneau”, se arată într-un coumunicat de presă transmis, joi seară, de MAE.

Atât Ambasada României la Berlin, cât şi Consulatul General al României la Bonn au făcut demersuri pe lângă autorităţile federale germane pentru soluţionarea cât mai rapidă a situaţiei cetăţenilor români. De asemenea, reprezentanţii diplomatici au contactat Asociaţia Fermierilor Germani pentru sprijin în vederea identificării unor locuri de muncă în cadrul altor ferme pentru persoanele care doresc continuarea activităţii în domeniul agricol, fiind identificate 120 locuri de muncă.

“Totodată, ca urmare a vizitei efectuate de un reprezentant al Consulatului General al României la Bonn la ferma în cauză la data de 20 mai, părţile implicate au convenit întocmirea unei situaţii cu cetăţenii români care doresc să îşi continue activitatea în domeniul agricol şi sunt de acord să fie relocaţi la alte ferme”, susține ministerul.

Potrivit sursei citate, în prezent, la ferma din Bornheim se află 42 de cetăţeni români, dintre care 22 au solicitat sprijin în vederea repatrierii, 15 şi-au manifestat dorinţa de a rămâne în Germania şi de a îşi continua activitatea la o altă întreprindere, iar alţi 5 nu au comunicat o decizie cu privire la intenţiile viitoare.

Ministrul Violeta Alexandru a vizitat, miercuri, ferma din Bornheim unde lucrau muncitorii sezonieri români care au protestat la Bonn. În urma discuţiilor, administratorul judiciar al fermei s-a angajat să plătească lucrătorilor toate sumele restante.