Confidenţialitate

Ministrul Agriculturii se întâlnește cu o delegație a fermierilor și transportatorilor. Măsurile anunțate de ministru pentru dezbatere | AUDIO

În a șasea zi de proteste declanșate de fermieri și transportatori, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se întâlnește astăzi cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, dar și cu cei ai marilor rețele comerciale. La această oră, e programată întâlnirea cu fermierii din sectorul ovine și caprine.

Iar de la ora 13.00, ministrul Florin Barbu va discuta cu reprezentanții asociațiilor din sectorul vegetal.

Ministerul Agriculturii a anunțat că vor fi dezbătute măsuri de sprijin și soluții de finanțare pentru fermieri. Printre revendicările acestora, să află acordarea unor credite cu garanții de stat și scutiri de impozite.

Unele revendicări ale fermierilor sunt nerealiste, a spus în emisiunea Deșteptarea Cezar Gheorghe, expert în pieţe de mărfuri agricole și fondator Agricolumn.

„Transportul logistic a crescut cu circa 60-70%”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, Cezar Gheorghe spune că fermierii se confruntă cu multe dificultăți –  multe generate de  cerelele ieftine din Ucraina –  iar statul ar trebuie să vină urgent cu soluții.

„Solicitările acestea sunt un pic fanteziste pentru simplul motiv că – cine suportă costul financiar al creditelor neperformante până la 31 decembrie 2024? Fermierii, în lipsă de cunoștință sau din convingeri proprii, nu au știut să profite de acele «spike-uri» (vârfuri – n.r.) violente de preț în ceea ce privește marfa ucraineană și să vândă efectiv la acele prețuri. Mai mult decât atât, dacă stăm să judecăm în mod corect, transportul logistic a crescut cu circa 60-70%, deci, niște bani care sunt extrași din buzunarul fermierului și, acest port Constanța care, efectiv, este asediat de marfa ucraineană și aici nu este vina niciunui exportator român”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în pieţe de mărfuri agricole și fondator Agricolumn.

„Statul român […] ar trebui să creeze un punct în care să înceapă contrucția unui terminal de cereale, efectiv, cu participație publică a fermierilor”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Statul român, în momentul acesta, ar trebui, în mod efectiv, să creeze un punct în care să înceapă contrucția unui terminal de cereale, efectiv, cu participație publică a fermierilor, căci sunt enorm de mulți fermieri capitalizați care vor să profite de acest lucru, astfel încât să creeze premizele ca marfa românească să plece sub toate formele, în toate colțurile lumii. Mai mult decât atât, ar trebui să creeze un network (rețea – n.r.), tot la fel, prin participația fermierilor care au foarte multe spații de depozitare, pentru ca marfa românească să genereze practic acel flux de mărfuri pentru procesul intern și pentru procesul extern”, a explicat Cezar Gheorghe.

Tot astăzi, de la ora 16, minstrul Agriculturii va discuta cu reprezentanții marilor rețele comerciale despre rezultatele plafonării adaosului comercial la alimentele de bază.

Negocierile vor continua mâine cu fermierii din sectorul zootehnic și cu procesatorii din industria alimentară.

 Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Protestele transportatorilor și ale fermierilor au continuat duminică la Suceava, Târgiu Jiu, Brașov și Arad. Zeci de autoturisme au blocat circulația pe drumuri principale | VIDEO