Confidenţialitate

Ministrul Agriculturii anunță noi măsuri în sprijinul fermierilor afectați de secetă | AUDIO

Ministrul Agriculturii a prezentat, marți, o serie de măsuri în sprijinul fermierilor afectați de seceta care face ravagii în întreaga țara.

Ministerul va plăti 70% din prețul polițelor de asigurare a culturilor. Aproape o mie de contracte au fost încheiate în acets sens, iar bugetul alocat ajunge la 1, 75 de milioane de euro.

Am simplificat procedurile, să le facem mai atractive. Am revizuit procesul de organizare a sesiunilor, eliminând cele două etape aferente culturilor de primăvară-toamnă, și deschidem o sesiune anuală pentru toate tipurile de cultură sau specie.

Simplificăm ghidul solicitantului și am renunțat la trei piese dintre cele șapte:

Rămân doar contractul de asigurare cu anexe, documentele care atestă plata a cel puțin 50% din valoarea integrală a primei de asigurare, actul de identitate și codul IBAN“, spune Adrian Oros.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puțin peste 133.000 de hectare sunt irigate prin Sistemul Național de irigații, departe de obiectivul de 2 milioane de hectare pe care își propuneau autoritățile să îl atingă când au lansat acest sistem.

Fermierii care nu fac parte din asociații de udători pot cere la Agențiile naționale de îmbunătățiri funciare să se racordeze la acest sistem in această perioada secetoasă, a mai spus ministrul Agriculturii.

„Vom verifica calitatea lucrărilor care s-au facut până acum. Toate lucrurile care au fost făcute prost nu le vom plati, iar contractele le vom rezilia. Toți cei care au raspuns de aceste lucrări, și o să vedem că nu sunt făcute bine, vor pleca. Vom reprioritiza lucrările”, a spus Oros.

Ministrul spune în județul Galati, unde pot fi irigate peste 122.000 de hectare, infrastructura nu a fost reabilitată, în timp ce în Olt, unde pot fi irigate 41.200 de hectare, s-au cheltuit 21 de milioane de lei, iar anul trecut irigat 847 de hectare.

Trebuie să fim anunțați ca să știm exact ce volume de apă să introducem pe canale, mai îndeamnă Oros.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anterior, ministrul Agriculturii a anunțat că seceta a afectat culturile de toamnă din Moldova și din sudul țării, aproape trei milioane de hectare cultivate cu grâu, secară, orz, orzoaică și rapiță, dar valoarea exactă a pagubelor urmează să fie stabilită.

Adrian Oros a spus că producția de grâu a acestui an ar putea fi de 5 – 6 milioane de tone, în condițiile în care într-un an bun se produc în jur de 9 milioane de tone. Oros spune că s-au cheltuit în ultimii ani 200 de milioane de euro, pentru reabilitarea sistemelor de irigații.

Ministrul este contestat, într-o moțiune a PSD, pentru lipsa măsurilor împotriva secetei și pentru că a acceptat reluarea exportului de cereale.