Ministru: Vaccinurile produse la Cantacuzino ar reda românilor încrederea în campaniile de imunizare

Vaccinurile produse la Institutul Cantacuzino ar reda încrederea românilor în eficiența campaniilor de imunizare, crede ministrul Sănătății. Florian Bodog a anunțat că va numi la conducerea institutului un cercetător cu misiunea clară de a reporni producția de vaccinuri, iar o decizie va fi luată săptămâna aceasta.

Ministrul a spus că ar fi vrut să numească un manager adus de la Agenţia Naţională a Medicamentului, pentru că voia ca cel care va conduce institutul să ştie să facă autorizare, însă ”datorită unei prevederi din Legea cercetării, persoana care va fi numită la Cantacuzino trebuie, obligatoriu, să fie cercetător gradul II”, a precizat Bodog.

Florian Bodog a adăugat că încrederea românilor în vaccinuri a scăzut şi din cauza unor „pseudo-oameni de ştiinţă care fac tot felul de declaraţii”.

Ştim că românii aveau încredere în produsele româneşti şi eu cred că ar fi un semnal foarte bun, şi nu numai din punct de vedere strategic, al recâştigării încrederii, ci şi din punct de vedere al siguranţei noastre. Eu consider că dacă am putea produce vaccin în România şi dacă aceste vaccinuri ar fi disponibile la producătorul român, toate aceste situaţii pe care le avem în acest moment cu vaccinurile ar putea fi evitate”, a afirmat ministrul.

Pe 25 aprilie, directorul de la Cantacuzino, Alexandru Vladimirescu, şi-a dat demisia, după trecerea institutului de la Cercetare la Ministerul Sănătății. În prezent, Institutul Cantacuzino nu are nicio autorizare de producere de vaccin. Ministrul Sănătăţii a precizat că rezolvarea acestei situaţii este o prioritate a mandatului său.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS