Confidenţialitate

Miniștrii Energiei din UE dezbat propunerile Comisiei. Reducerea consumului la ore de vârf și taxa de solidaritate pentru companiile petroliere, printre teme

Ședință importantă vineri la nivelul Uniunii Europene. Miniștrii Energiei din blocul comunitar se vor întâlni să dezbatată propunerile Comisiei privind criza din energie. Printre măsuri: reducerea consumului la orele vârf și plafonarea prețurilor pentru gazele rusești.

Miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a prezentat un set de 5 măsuri pentru a contracara efectele prețurilor uriașe la energia electrică în blocul comunitar.

Printre propunerile care vor fi discutate vineri la ședința miniștrilor Energiei: o reducere a consumului în orele de vârf. Nu au fost date mai multe detalii despre această măsură și cum ar putea fi aplicată în fiecare stat membru.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, întrebat cum vede România această propunere:

Ceea ce pot să vă sigur este că ministrul Energiei care va reprezenta România în consiliul de miniștri va apăra interesele consumatorului român și interesele economiei românești respectând desigur cadrul de dialog pe care, aflându-se la aceeași masă cu omologii europeni, este dator să îl utilizeze.”

O altă măsură care a stârnit controverse la nivelul Uniunii este plafonarea prețului pentru gazele rusești, care influențează prețul energiei electrice.

Multe centrale folosesc gazul pentru a produce energie.

Ungaria, prin vocea minsitrului de Externe, spune că nu susține măsura și avertizează că o astfel de decize va duce la închiderea robinetului de Moscova.

Alte propuneri care vor fi discutate în ședința de vineri de la Bruxelles: o taxă pe profit pentru centralele electrice care nu folosesc gaz și linii de credit de urgență pentru firmele din energie, dar și o „taxă de solidaritate” pentru companiile petroliere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Criza facturilor la energie: Cele 5 măsuri de sprijin anunțate de CE. România a adoptat o parte din ele. Cărbunaru: „Am avut un pas înainte” | AUDIO

Foto: Shutterstock