Confidenţialitate

Miniștrii de Externe ai UE discută posibila interzicere a importului de petrol din Rusia | AUDIO

Miniștrii de Externe s-au reunit, la Bruxelles, pentru a discuta printre altele, elaborarea unui nou pachet de sancțiuni pentru Rusia, posibil, inclusiv interzicerea importului de petrol din Federație. Țările baltice susţin un  astfel embargo, iar Lituania insistă chiar pentru definirea unei linii roșii în atacul Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit ministrului roman de Externe, Bogdan Aurescu, pe lângă o nouă reacție a  Uniunii la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, miniștrii Uniunii vor discuta și despre capacitatea blocului comunitar de a se apăra pe el însuși.

De asemenea, după ce Statele Unite și Marea Britanie au oprit importurile de petrol din Rusia și înainte ca Joe Biden să ajungă la Bruxelles, miniștrii de Externe ai Uniunii vor decide dacă această restricție va fi sau nu stabilită și în statele comunitare.

UE depinde de Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze naturale, iar Germania, prima economie a Europei, este cea mai dependentă de gazele ruseşti.

Ministrul Lituanian de Externe Gabrielius Lantberghis crede că Rusia a trecut deja linia roșie în Ucraina așa că interzicerea importului de petrol  ar trebui impus.

“Cred că a devenit inevitabil să vorbim despre energie și e clar că putem vorbi și despre petrol pentru că este principala sursă de venit pentru Rusia și pe de altă parte, sud deja surse altenative de energie.”

La discuțiile de la Bruxelles va participa și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Apoi, șefii diplomațiilor europene vor vorbi cu ministrul Apărării din Ucraina.

De altfel, toți miniștrii Apărării din Uniune se vor consulta cu cei de Externe luni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: România a cheltuit până acum 30 de milioane de euro cu refugiații ucraineni. O delegație europeană vine să discute decontările | AUDIO