Confidenţialitate

Miniștrii Apărării din Franța și România discută despre contractul celor 4 corvete, amânat de aproape 3 ani | AUDIO

După 6 ani de negocieri și procese, contractul pentru dotarea Forțelor Navale cu 4 corvete noi și modernizarea a nouă nave din dotare ar putea intra în linie dreaptă.

Ministrul Francez al Apărării se află miercuri la București în contextul în care Ministerul Apărării a dat un ultimatul firmei  franceze Naval Group, desemnată câștigătoare, până la finalul lunii în curs, să semneze înțelegerea.

În același timp, ministrul francez al Apărării discută cu liderii români despre oferta Franței de a trimite militari în România.

De aproape trei ani trenează semnarea contractului pentru construirea a 4 corvete pentru Armata Română în schimbul a 1,2 miliarde de euro.

În 2019, Ministerul Apărării a decis că în competiția cu Damen, asociarea româno franceză Naval Group Șantierul Naval Constanța este câștigătoare.

Numai că nici acum nu a fost semnat contractul, surse oficiale explicând că francezii ar fi vrut renegocierea unor părți din înțelegere.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, după primirea ministrului Francez al Apărării, Florence Parly: „Mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluție rapidă pentru ca acest proiect al achizițiilor de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul va fi și aici important pentru a găsi o soluție rapidă, având în vedere și contextul ugenței geo-strategice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, ministrului Francez al Apărării, Florence Parly, a declarat că „Franța și industria sa sunt angajate să ajute forțele armate române în procesul de modernizare, în special în dosarul corvetelor”.

Ministrul francez al Apărării a declarat și că Franța va sta alături de România, pentru că nu își abandonează niciodată, aliații și prietenii săi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În urmă cu doar câteva zile, președintele Emmanuel Macron a anunțat că, dacă NATO va decide suplimentarea trupelor străine din România, țara sa este dispusă să facă acest lucru.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Ministrul francez al Apărării, în vizită-fulger la Bucureşti