Confidenţialitate

Miniştrii de Externe din UE vor discuta prin videoconferință despre situația din Orientul Mijlociu. Josep Borrell: „Obiectivul e să contribuim la detensionarea situaţiei” | AUDIO

Reacții după atacul Iranului asupra Israelului din weekend. Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană discută marți, 16 aprilie, despre situația din Orientul Mijlociu. A fost o reuniune de urgență a ONU duminică, 14 aprilie, unde Israelul și Iranul și-au argumentat pozițiile. Tot duminică, liderii G7, reuniţi prin videoconferinţă „au condamnat unanim atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Gutterres, care a lansat un apel la „reţinere maximă” în cadrul Consiliului de Securitate reunit după atacul Iranului împotriva Israelului.

La această reuniune ambasadorul Israelului la ONU a cerut Consiliului de Securitate să impună „toate sancţiunile posibile” împotriva Iranului, în urma atacului fără precedent asupra Israelului.

Iranul a replicat prin ambasadorul său la ONU că „nu a avut de ales decât să-şi exercite dreptul la autoapărare”.

„Consiliul de Securitate nu şi-a îndeplinit datoria de a menţine pacea şi securitatea internaţionale”, nereuşind să condamne lovitura de la 1 aprilie împotriva consulatului iranian din Damasc, a spus ambasadorul iranian, dând asigurări că Teheranul nu doreşte o escaladare, dar că va răspunde la „orice ameninţare sau agresiune”.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a convocat o reuniune prin videoconferinţă a miniştrilor de Externe din UE pentru mâine.

„Obiectivul nostru este să contribuim la detensionarea situaţiei şi securitatea regiunii”, a transmis şeful politicii externe a blocului comunitar, într-o postare pe reţeaua X, fostă Twitter.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Israelul nu a decis cum va răspunde atacului lansat de Iran. Netanyahu ar fi anulat un răspuns militar după o convorbire cu Joe Biden | AUDIO