Confidenţialitate

Israelul nu a decis cum va răspunde atacului lansat de Iran. Netanyahu ar fi anulat un răspuns militar după o convorbire cu Joe Biden | AUDIO

Cabinetul de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu nu a luat o decizie finală privind un răspuns la atacul lansat sâmbătă noaptea de Iran. Reuniunea cabinetului de război –  care a durat mai multe ore – s-a încheiat duminică seară fără o decizie privind modul în care Israelul va răspunde la atacul lansat de regimul de la Teheran, a declarat un oficial al statului evreu. 

Cabinetul este hotărât să răspundă, dar încă nu a decis momentul și amploarea răspunsului, relatează CNN.

Premierul israelian ar fi anulat răspunsul militar după o convorbire cu liderul de la Casa Albă, relatează jurnaliștii de la The New York Times.

De altfel, mai mulți reprezentanți ai comunității internaţionale au îndemnat la reţinere, riscul de escaladare în regiune fiind foarte mare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cabinetul format din cinci membri – între care premierul israelian, ministrul Apărării și liderul opoziției Benny Gantz –  are puteri decizionale.

Întrunit duminică seară, acest cabinet de război nu a luat o decizie. Un oficial al statului evreu citat de CNN a menționat că armata israeliană a primit sarcina de a veni cu opțiuni suplimentare pentru un răspuns.

Președintele israelian Isaac Herzog a declarat că Israelul „nu caută război după atacul Iranului” și că „este necesar un echilibru în această situație”, într-un interviu acordat ieri la CNN.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu discută cu mai mulți lideri mondiali și există un „dialog cu aliații” în răspuns la acțiunile Iranului – a mai spus acesta.

Preşedintele american Joe Biden l-a descurajat pe premierul Benjamin Netanyahu să dea undă verde unui atac de represalii imediate împotriva Iranului, a relatat The New York Times.

Șeful de la Casa Albă nu crede că atacul Iranului asupra Israelului ar trebui să ducă la amplificarea războiului, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate într-o emisiune la postul american de televiziune ABC.

„Președintele Statelor Unite a fost clar: nu vrem ca situația să escaladeze. Indiferent de modul în care răspunde Israelul la atacul Iranului, totul depinde de ei, înțelegem și respectăm acest lucru, dar președintele a spus foarte clar: nu căutăm să intrăm în război cu Iranul, vom continua să ajutăm Israelul să se apere”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Așadar, Washington-ul a avertizat că Statele Unite nu vor participa la o eventuală ripostă israeliană împotriva Iranului.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reacţii internaționale după atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului