Confidenţialitate

Miniștrii Cabinetului Dăncilă refuză serviciile SPP

Toți miniștrii Cabinetului Dăncilă care au dreptul la protecție din partea SPP, inclusiv premierul, i-au trimis astăzi înapoi la bază pe ofițerii serviciului, au precizat pentru Europa FM, surse din cadrul instituției.

Este vorba despre demnitarii membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Decizia vine după ce Președintele PSD, Liviu Dragnea, și-a exprimat aseară nemulțumirea față de activitatea șefului SPP.

Deocamdată, însă, Guvernul nu a notificat SPP despre această măsură.

În schimb, la Guvern, filtrele de acces continuă să fie asigurate de serviciu.

Până astăzi, ofițerii SPP asigurau protecția celor  5 membri ai Guvernului care fac parte din CSAT și care nu au pază asigurată de propriile structuri.

Este vorba despre premier, vicepreședinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării și miniștrii de Externe, Finanțe, Justiție și Economie.

Toți au acces la informații strict secrete în calitate de membri ai CSAT și miniștri.

Secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat la Antena 3 că demnitarii sunt nemulțumiți că ofițerii i-ar spiona.

Potrivit legii de funcționare a Serviciului de Protecție și Pază, ofițerii  sunt obligați să asigure protecția demnitarilor înalți.

De asemenea, legea prevede că SPP este responsabil și de realizarea pazei şi apărării sediilor de lucru şi reşedinţelor demnitarilor.

Totodată, legea prevede că SPP citez,  “organizează şi desfăşoară, deschis sau acoperit, activităţi de culegere, verificare şi valorificare a informaţiilor necesare, numai pentru asigurarea protecției.”

Pe lângă demnitarii de rang înalt, SPP poate asigura protecția altor persoane, inclusiv a liderilor de partide și a unor înalți magistrați, însă  Consiliul Suprem de Apărare a Țării este cel care stabilește cine are dreptul la protecție militară.

 

Luni, la Antena 3, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că vicepremierul Paul Stănescu este cel care a denunţat o propunere venită din partea lui Lucian Pahonţu, şef al SPP.

“Mai mulţi colegi mi-au zis că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât e cazul. Şeful SPP-ului n-are de ce să interacţioneze cu premierul sau cu membri ai Cabinetului. (…) Este un coleg de-al nostru – de mine s-a ascuns – Paul Stănescu, probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă. El a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu, care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui – eu cred că vorbea doar în numele dumnealui – şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o să fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului”, a afirmat preşedintele PSD.