Confidenţialitate

Ministerul Turismului vrea să creeze o rută a Patrimoniului Medieval

Ministerul Turismului vrea să creeze o rută a Patrimoniului Medieval la nivel naţional, în care să fie evidenţiate obiectivele cele mai importante din fiecare judeţ, construite între secolul XII până în anul 1821, a anunţat, marţi, la Târgu Mureş, Steliana Cojocariu, consilier în Ministerul Turismului.

” Noi vrem o Rută a Patrimoniului Medieval la nivel naţional astfel încât din fiecare judeţ să scoatem în evidenţă obiectivele cele mai importante care aparţin de această epocă, care încep undeva în secolul XII – Cetatea Sighişoarei a fost construită atunci – şi terminăm cu 1821. Însă pentru a face parte din această Rută a Patrimoniului Medieval am stabilit şi câteva criterii: obiectivul să fie de interes local, naţional, universal. Iniţial am dorit să fie doar de categoria A, dar în urma seminariilor ni s-a spus că există obiective de categoria B renovate, care arată mult mai bine decât cele de categoria A”, a arătat Steliana Cojocariu.

Un alt criteriu pentru includerea în această rută este existenţa unor drumuri corespunzătoare, parcări, indicatoare, obiectivul să fie deschis pentru vizitatori, să existe un magazin de suveniruri şi un centru de informare turistică în apropiere, să existe materiale de promovare, istorii, poveşti despre evenimente legate de această temă.

“O altă rută pe care noi am făcut-o, de data aceasta este vorba despre o rută la nivel transnaţional, am făcut-o printr-un proiect transnaţional alături de alte şase ţări – Grecia, Turcia, Ucraina, Georgia, Republica Moldova – o rută care se numea ‘Visul lui Marco Polo’. Fiecare ţară a fost obligată să intre cu propria rută, cu zece obiective, iar în total să fie 90 de obiective care să poată fi vizitate pe mare, într-o perioadă de o lună. Acesta era visul lui Marco Polo. Având în vedere că s-a făcut prin programul Marea Neagră, singurul judeţ eligibil a fost Constanţa, prin urmare obiectivele incluse au fost din Constanţa. Ruta noastră s-a numit ‘Ruta istoriei antice a României la Marea Neagră’ şi s-a derulat sub motto-ul ‘Peste 2000 de ani de istorie care pot fi cunoscuţi în două zile’. Toate aceste 10 obiective se puteau vizita în două zile şi reprezentau istoria a peste 2000 de ani la Marea Neagră”, a arătat Steliana Cojocariu.

Programul Rutelor Culturale a fost creat în 1987 de către Consiliul Europei, obiectivul acestuia fiind evidenţierea existenţei unui patrimoniu cultural comun şi punerea în aplicare a principiilor fundamentale ale Consiliului Europei – drepturilor omului, diversitatea şi identitatea culturală, dialogul, schimbul şi îmbogăţirea reciprocă dincolo de frontiere şi secole.