Ministerul Transporturilor vrea amânarea, până în 2024, a despăgubirii călătorilor pentru întârzierea trenurilor

Ministerul Transporturilor propune, printr-un proiect de Hotârâre de Guvern, amânarea cu încă cinci ani, până în 3 decembrie 2024, a aplicării legislaţiei europene ce prevede despăgubirea călătorilor pentru întârzierea trenurilor.

Motivul invocat: până atunci, nu se pot asigura standardele minime de calitate a serviciilor de transport feroviar.

Ar fi a treia amânare de până acum a aplicării regulilor europene.

Reprezentanții ministerului Transporturilor spun că firmele de transport feroviar nu ar putea face față costurilor privind despăgubirea călătorilor afectați de întârzieri.

Legislația europeană prevede o despăgubire de 25% din valoarea biletului, dacă trenul întârzie între 60 și 119 minute. Pentru întârzieri mai mari de 2 ore, companiile feroviare trebuie să restituie 50% din prețul tichetului.   Iar dacă întârzierea trenului a provocat pierderea ultimei legături feroviare din acea zi, despăgubirea este de 100%. În plus, compania feroviară este obligată să asigure cazarea pasagerilor afectaţi , timp de o noapte, la un hotel de 3 stele.

Un alt motiv invocat de reprezentanții Ministerului Transporturilor îl reprezintă starea proastă a infrastructurii. În România, ar fi nevoie de lucrări ample de reabilitare a căilor ferate.

Legislația Uniunii permite derogări de la anumite norme pentru statele rămase în urmă cu modernizarea căilor ferate, dar autoritățile de la București au obținut deja două amânări pentru a aplica regulile europene.

Ultimul termen era 3 decembrie 2019, dar ministerul Transporturilor vrea o nouă amânare, cu încă 5 ani. Practic, abia în 2024, companiile feroviare din România, atât CFR, cât și firmele private care primesc subvenții de la stat, le vor oferi călătorilor despăgubiri pentru întârzierea trenurilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS