Confidenţialitate

Ministerul Sănătății vine cu o nouă idee pentru pastilele de iod: Luate de la anumite farmacii, doar cu trimitere de la medicul de familie

Pastilele de iodură de potasiu pot fi luate de la anumite farmacii, dar doar cu trimitere de la medicul de familie, prevede  un proiect de ordin al ministrului Sănătății. Proiectul se află în consultare public. Potrivit acestuia pastilele iodură de potasiu se distribuie gratuit.

Lista farmaciilor unde vor fi disponibile va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Patilele de iodură de potasiu, de 65 mg, vor fi predate de către Direcțiile de Sănătate către farmaciile din listă, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului.  Farmaciile vor elibera, însă, medicamentul doar în baza unei recomandări de la medicul de familie.

Farmaciile vor da pacientului pastila, dar și informațiile privind modul de administrare.

Medicii de familie pot să prescrie o singură dată comprimatele de iodură de potasiu. Inițial, ei trebuiau să distribuie pastilele, dar au refuzat.

Iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, deoarece se consideră că după această vârstă, administrarea ei nu mai are efect.

Autoritățile reamintesc că iodura de potasiu se va administra numai la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear.

Ministerul Sănăății a comandat 30 de milioane de tablete de iodură de potasiu la Antibiotice Iași, care a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima.

Foto: Shutterstock

Citește și: Sorin Cîmpeanu, despre beneficiile evaluării standardizate în școli: Contribuie la construcția planului de învățare individualizată. Nu se transformă în note | VIDEO