Ministerul Sănătății va cumpăra, de urgență, vaccin ROR

Ministerul Sănătății a început de ieri procedura de achiziție a vaccinului împotriva rujeolei. Asta după ce, în țara, vaccinul este pe sfârșite, iar România se află în plină epidemie de rujeolă.

Până acum, 18 persoane și-au pierdut viața și peste 4 mii s-au îmbolnăvit de rujeolă.

În februarie, zece direcții județene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, iar în Ilfov nu mai era vaccin nici în cabinetele medicilor de familie.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, afirmă la Europa FM că dozele de vaccin s-au terminat mai repede decât s-au așteptat autoritățile.
Am dispus redistribuirea din celelalte județe unde avem și am dispus achiziționarea de urgență a vaccinului. S-a consumat mai devreme decât am previzionat noi„, afirmă Florian Bodog.

În județul Caraș-Severin, județul cu cel mai are număr de îmbolnăviri, mai sunt 40 de doze disponibile. Insuficiente, după cum spune directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică, dr. Radu Albotă. „Stocul de ROR în momentul de față se rezumă la 40 de doze, răspândite pe ici, pe colo, la medicii de familie. În cursul acestui an, cu toate cererile noastre, noi nu mă primit niciun fel de aprovizionare cu ROR. Am luat, prin redistribuire de la alte județe, 300 de doze. Nu sunt suficiențe (dozele, n.r.), urmează să între la vaccinare copiii suprinsi în catagrafia anului 2017 și bineînțeles că nu vor fi suficiente aceste doze pentru întreaga populație„, precizează medicul Radu Albotă.

Peste 110 cazuri noi de rujeolă şi un deces au fost înregistrate în ultima săptămână a lunii martie, numărul deceselor ajungând la 18, din totalul de 4.025 de cazuri confirmate în 37 de judeţe, cele mai multe în Caraş-Severin – 854, Timiş – 754, Arad – 714, Mureş – 337, Dolj – 244, Bistriţa-Năsăud – 129, Hunedoara – 109 şi Satu Mare – 104. Cele 18 decese au fost raportate în judeţul Arad – cinci, în judeţele Timiş şi Dolj câte patru, în judeţul Caraş-Severin – trei, iar în judeţul Satu Mare şi în Bucureşti, câte unul.

Toate decesele au survenit la persoane nevaccinate, iar majoritatea îmbolnăvirilor a fost raportată tot la persoanele neimunizate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS