Confidenţialitate

Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control la Spitalul Marie Curie, în urma experimentelor medicului Burnei

Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control la Spitalul Marie Curie din București, în urma experimentelor medicului Gheorghe Burnei.

Vor fi verificate toate documentele medicale ale copiilor operați la această unitate. Mai exact, e vorba de pacienții cărora le-au fost puse proteze.

 

Corpul de Control vrea să afle câți copii au beneficiat de proteze, ce fel de proteze au primit, dar care au fost și afecțiunile de care sufereau.

Între timp, anchetatorii au descins din nou, miercuri, la Spitalul Marie Curie, în spațiile sigilate de aceștia și care nu au fost verificate. La percheziții a fost adus și medicul Gheorghe Burnei, aflat acum în arest la domiciliu.

 

Potrivit unor surse, șpăgile încasate de medicul Burnei erau mascate sub forma unor contracte de donații. Mai mult, unii copii ar fi fost operați pentru afecțiuni care nu existau în realitate.

Doctorul și familia sa ar fi primit mită chiar și deplasări în străinătate de la firma care îi furniza proteze neomologate. Toate aceste amănunte șocante apar în referatul de arestare.

De exemplu, procurorii au amintit în referat că în biroul doctorului Burnei au găsit sume mari de bani – 13.343 lei, 5.015 euro și 750 de dolari. Banii ar fi fost primiți de la părinții copiilor operați, drept mită.

Probele din dosar sunt susținute, potrivit anchetatorilor, de numeroase declarații date de martori, de înregistrări ambientale dar și de înscrisuri care ar proba infracțiunile în cazul medicului.

Martorii vorbesc inclusiv despre experimente făcute pe copii.

Anchetatorii mai spun că medicul Gheorghe Burnei le impunea părinţilor să cumpere pe banii lor protezele de la o anumită firmă, în condițiile în care acele dispozitive ar fi putut fi obținute gratuit de spital.

În dosarul în care s-a cerut arestarea, procurorii amintesc și de afecțiunile inventate de doctor pentru a-și continua experimentele.

“Numeroase operații nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii. Mai mult, pentru unii copii inculpatul inventează probleme de sănătate inexistente. Inculpatul efectuează de multe ori intervenții chirurgicale cu mult disproporționate în raport cu problema reală. Efectuează intervenții chirurgicale și acolo unde acestea nu se impun în raport cu situația sau cu vârsta copilului, implantează sisteme și proteze care nu sunt necesare sau le implantează greșit. În cazul altor copii ai căror părinți nu realizează că, de fapt, copilul a fost supus unui experiment eșuat, inculpatul continuă să îi opereze sub pretextul că le remediază operațiile, dar în realitate continuă experimentele. Cu toate că procedează în această manieră, inculpatul nu are scrupule să primească sume de bani cu titlu de mită de la părinții copiilor operați”, susțin procurorii în referatul obținut de Mediafax.

O altă acuzație gravă: Gheorghe Burnei ar fi prelevat ilegal de la pacienți, fără consimțământul părinților, țesut osos și ligamente. Ulterior le-ar fi folosit ca transplant pentru alți copii.

În congelatorul unui frigider de uz casnic situat într-un spațiu comun, alături de aceste țesuturi se găseau mâncare, băuturi alcoolice, diferite alte produse alimentare. Din primele date țesuturi astfel prelevate și păstrate au fost deja folosite ca transplant pentru alți copii, cele descoperite la percheziție urmând a avea o destinație similară.”, spun procurorii.

Între timp, Casa Jurnalistului a publicat o nouă mărturie șocantă în cazul medicului Gheorghe Burnei.

În 2013, o fetiță de 8 ani a murit pe masa de operație, după ce doctorul folosise un implant care nu era recomandat pentru boala de care micuța suferea. ”Oricum murea”, i-ar fi spus medicul Burnei mamei fetiței.

Doctorii care au avut acces la documentele medicale au declarat pentru Casa Jurnalistului că operația nu trebuia realizată.