Ministerul Sănătății: Părinții copiilor cu dizabilități nu vor rămâne fără indemnizație

Ministerul Sănătății va anunța astăzi ce soluție a găsit astfel încât de la 1 martie, părinții copiilor cu dizabilități să nu rămână fără indemnizațiile de însoțitor.

De la 1 martie, va intra în vigoare un ordin de ministru, emis anul trecut, ce înăsprește criteriile de încadrare în gradul de handicap grav al copiilor.

Astfel, un copil care suferă de exemplu de sindrom Down va fi încadrat în gradul de handicap grav dacă are un coeficient de inteligență 35 și nu 50 ca până acum, ceea ce va duce și la diminuarea indemnizațiilor de însoțitor.

Zeci de părinți, adunați ieri în fața Ministerului Sănătății, le-au cerut autorităților să ia măsuri.

Trei comisii de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății s-au întrunit pentru a stabili ce e de făcut, iar astăzi vor anunța concluziile.

Aflat la Arad, Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a spus că fie actualul ordin va fi revizuit, fie se va reveni la vechiul ordin, dar și acela va suferi unele modificări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă ordinul contestat de părinți va intra în vigoare de la 1 martie, însoțitorul unui copil care suferă de formă gravă de epilepsie va primi lunar de la stat o indemnizație de doar 200 de lei, față de 1000 de lei în prezent.

Iar indemnizația trebuie să acopere nu doar costul medicamentelor și al regimului alimentar, ci și cheltuielile legate de orele de psihoterapie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS