Confidenţialitate

Ministerul Sănătății nu mai distribuie populației pastilele de iodură de potasiu, după ce medicii de familie au refuzat să impartă pilulele | AUDIO

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, spune la Europa FM, că pastilele de iodură de potasiu vor fi împărțite oamenilor numai în caz de incident nuclear.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, spune că cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

Inițial, ministrul Sănătății a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele, dar aceștia au explicat că acest lucru ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete:

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar utea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și totuși, chiar Ministerul Sănătății precizează în campania de informare a populației, că în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.

L-am întrebat pe secretarul de stat în Ministerul Sănătății dacă în caz de urgență, DSP-urile vor putea împărți pastilele populației în cel mult 6 ore:

„Într-un timp scurt, într-un timp scurt, da.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Sănătății atrage atenția că „iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.”