Ministerul Sănătății: În cazul de la spitalul CF 2 din Capitală s-a constat “clar” o eroare de etichetare a testelor

O femeie în vârstă de 39 de ani este în comă indusă şi ventilată mecanic după o transfuzie greșită la spitalul CF2. Ministerul Sănătăţii a început o anchetă, împreună cu Ministerul Transporturilor, cel în subordinea căruia se află spitalul.

Transfuzia a avut loc marţi, dar familia pacientei a aflat abia joi. Mai mult, chiar femeia este cea care le-a atras atenţia medicilor că pe punga de sânge este scrisă altă grupă decât a ei.
Acum, ancheta inspectorilor sanitari arată clar existența unei erori de etichetare a testelor de sange.Inspectorii sanitari au mai descoperit că unitatea de transfuzii a spitalului CF2 din Capitala nu este autorizată conform normelor legale şi că nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operații. In plus, registrele și evidențele referitoare la testele facute inainte de transfuzii nu sunt complete.

În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei.

Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unității de transfuzii – în termen de 15 zile. Ministerul Sanatatii inca analizeaza ce sanctiuni vor fi date personalului medical.

Femeia în vârstă de 39 de ani suferă de cancer de col uterin în fază incipientă şi a fost operată marți. La o oră după intervenție, ea a suferit o hemoragie internă. Atunci medicii au decis că pacienta are nevoie de o transfuzie, doar că sângele primit a fost dintr-o grupă greşită.

“Pacienta era conștientă la acel moment și a indicat ea însăși faptul că are grupa sanguină O I pozitiv”, mai anunta Ministerul Sanatatii. Atunci a fost realizată eroarea, iar echipa de chirurgi și ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei.

La cererea familiei, femeia a fost transferată la Spitalul Universitar.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS