Ministerul Sănătății ia măsuri pentru a stopa exportul paralel de vaccinuri

Ministerul Sănătății anunță că a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze la nivel național pentru imunizarea copiilor. Primele măsuri luate: au fost blocate în depozite dozele de vaccin împotriva rujeolei și a început distribuția vaccinului tetravalent și hexavalent în țară.

De asemenea, este în curs de finalizare procedura de achiziție a vaccinului împotriva rujeolei; vor fi cumpărate puțin peste 100 de mii de doze.

Ministerul va anunța Comisia Europeană că a luat această decizie pentru că limitarea exporturilor poate fi considerată o îngrădire a liberei circulații a mărfurilor în spațiul comunitar.

În același timp, instituția a cerut Agenției Naționale a Medicamentului să notifice distribuitorii de medicamente în legătură cu această decizie.

Potrivit oficialilor din Sănătate, Legea Vaccinării – care este acum în dezbatere publică – va rezolva problema stocurilor de vaccin. Actul normativ va obliga Ministerul să asigure în depozitul național un stoc de rezervă de vaccinuri.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS