Confidenţialitate

Ministerul Sănătății: Cum și unde trebuie purtate măștile de protecție

Ministrul Sănătății a aprobat un ordin prin care stabilește cum și unde trebuie purtate măștile obligatoriu, pe durata stării de alertă, precum și excepțiile de la această obligație.

De exemplu, persoanele care au anumite afecțiuni, dar și prezentatorii TV și invitații aceastora, dacă păstrează distanța de trei metri.

Potrivit ordinului, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă.

Sunt stabilite și excepții: Dacă angajatul este singur în birou sau sunt minimum doi metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și dezinfecția suprafețelor.

Dacă o persoană  suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, sau dacă face activități fizice intense, în condiții de muncă solicitante.

Excepție fac și prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri, vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri,  elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Totodată, sunt obligatorii triajul epidemiologic.

Asta înseamnă  măsurarea temperaturii prin termometru noncontact și observarea semnelor și simptomelor respiratorii.

(1)  Este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.

(2)  În cazul în care este necesară doar predarea unor documente, colete, etc, aceasta se va realiza în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate, cu respectarea măsurilor de prevenire a contaminării cu virusul SARS-CoV-2

(3)  Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

(4)  Triajul epidemiologic constă în:

  1. a) măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);
  2. b) observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);
  3. c) dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;
  4. d) dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă;
  5. e) dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 C și nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

Măsurile vor fi aplicate imediat după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial.