Confidenţialitate

Ministerul Sănătății: Centrele pentru Marii Arși de la Timișoara și Iași sunt gata

Primele două centre din România pentru pacienții arși grav vor fi deschise, miercuri, la Timişoara și Iaşi. Doar 9 paturi vor fi disponibile deocamdată. Centrele se deschid la aproape 4 ani de la incendiul din Clubul Colectiv,  în urmă căruia au murit 64 de oameni.

În România, marii arși nu pot fi tratați în condiții de igienă maximă, asa că majoritatea sunt transferați la spitale din străinătate, adeseori în urma intervențiilor ministrului Sănătății.

Abia acum, la Timișoara, la Spitalul Județean vor fi 3 locuri disponibile din cele 5 anunțate, iar la Iaşi, în cadrul Spitalului de Urgență Sfântul Spiridon, vor fi amenajate 5 locuri în boxe complet izolate, pentru marii arşi, şi încă 15 pentru arşi cu răni mai puţin grave.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, la Palatul Parlamentului, că Centrul pentru Mari Arși de la Iași este gata, urmând ca cel mai probabil joi să fie inaugurat, după ce, miercuri, va fi inaugurat Centrul pentru Mari Arși de la Timișoara.

Sorina Pintea nu va merge la inaugurarea Centrului pentru Mari Arși de la Iași, deoarece joi va fi votul pe moțiunea de cenzură, aceasta afirmând că va merge, la Iași, săptămâna viitoare. Ministrul a menționat faptul că Centrul de la Iași va avea șase locuri, iar cel de la Timișoara cinci locuri în boxele special amenajate.

Primul spital dotat cu paturi pentru marii arşi a fost Floreasca, din Bucureşti.

După Colectiv, DNA a început o anchetă şi a ajuns la concluzia că o parte din echipamente s-au cumpărat în urma trucării unei licitaţii.