Confidenţialitate

Ministerul Sănătății ar putea organiza un nou examen de rezidențiat, după ce sute de posturi au rămas neocupate

S-a încheiat examenul de rezidențiat în medicină dar sute de posturi au rămas goale. Potrivit Ministerului Sănătății, cele mai multe sunt din categoria de medicină de urgență sau de familie. Pentru ocuparea lor, reprezentanții ministerului transmit că ar putea organiza un nou concurs, la mijlocul anului viitor.

4,734 de posturi au fost scoase la concurs la sesiunea de anul acesta a examenului de rezidențiat.

Peste 600 de locuri au rămas însă neocupate. Sunt din specializări deja deficitare, cum ar fi medicina de urgență, medicina de familie, ATI, neonatologie, chirugie pediatrică, epidemiologie sau microbiologie.

Pentru a ocupa aceste posturi, ministerul vrea să organizeze, în mod excepțional, o nouă sesiune a examenului de rezidențiat.

Aceasta ar avea loc în prima jumătate a anului 2023.

Vă reamintim, potrivit legii, licențiații facultăților de medicină obțin drept de practică numai după dobândirea titlului de specialist de către medicii rezidenți.

La medicină dentară și farmacie toate locurile scoase la concurs au fost ocupate în sesiunea de examen din luna noiembrie, dar absolvenții acestor facultăși nu au nevoie de promovarea concursului de rezidențiat și obținerea titlului de specialist pentru a avea drept de liberă practică.

Foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Sănătății: Criza energetică forțează spitalele să plătească facturile din banii destinați pentru tratamente | AUDIO