Confidenţialitate

Ministerul Sănătății a stabilit cum se distribuie pastilele de iodură de potasiu. Care sunt persoanele eligibile | AUDIO

Ministerul Sănătății a stabilit modalitatea prin care se vor distribui pastilele de iodură de potasiu. Acestea vor ajunge în farmacii, iar comprimatele vor fi acordate doar pe baza unei rețete de la medicul de familie.

Pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite în aproximativ o săptămână

Ordinul semnat de Ministrul Sănătății arată că peste aproximativ o săptămână, Direcțiile de Sănătate Publică vor distribui pastilele de iodură de potasiu în farmaciile comunitare. Lista acestora este publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Care sunt persoanele eligibile

Persoanele eligibile pentru a primi acest medicament vor fi nevoite să meargă la medicul de familie pentru a primi o prescripție medicală, fără de care nu vor putea primi de la farmacist pastilele de iordură.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în caz de accident nuclear, în primele șase ore de la producerea lui. Scopul lor este de a bloca absorbția radioactivă și se administrează în doză unică.

Populația țintă pentru administrarea iodului este sub vârsta de 40 de ani, predispusă la risc de cancer tiroidian. Adulții și copiii de peste 12 ani vor primi 2 comprimate, cei cu vârsta între 3 și 12 ani un comprimat, iar copii sub 3 ani vor primi doze cuprinse între 12,5 și 25 de miligrame de iod.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: MS lucrează la organizarea unui sistem de distribuţie a pastilelor cu iodură de potasiu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.