Ministerul Muncii vrea ca oamenii care lucrează cu ziua să fie plătiți cu tichete

Ministrul Dragoș Pîslaru speră că în acest fel zilierii vor ieși din economia gri. Potrivit unei inițiative legislative, impozitul pe aceste tichete ar urma să fie plătit de angajat.

În acest fel, spune ministrul, angajatul va avea și asigurări sociale.

 

Ministrul Muncii Dragoș Pîslaru susține că aproximativ 700.000 de oameni care lucrează cu ziua vor ieși din economia gri, dacă vor fi plăți printr-un sistem de tichete. Impozitul va fi suportat de zilieri, nu de angajatori, arată inițiativa legislativă a ministerului.

Sistemul de tichete nu este unul complicat, adaugă ministrul Dragoș Pîslaru, care a oferit și exemple.

O persoană care lucrează terenul cuiva primește un tichet de la deținătorul terenului pentru munca prestată. Tichetul are o valoare calculată: costul mediu pe ora de muncă înmulțit cu numărul de ore lucrate. Cel care apelează la zilieri va putea lua aceste tichete de la o bancă, sau alte instituții care fac parte din sistem.

Zilierii merg apoi cu tichetele la respectivele instituții pentru valorificare, dar tot acolo plătesc și taxele. Pentru ca lumea să fie motivată să folosească aceste tichete, există și facilități, precizează ministrul. Oamenii pot beneficia de drepturile legate de asigurarile sociale. Ministrul a precizat că impozitul pe tichet va fi mai mic decât cel actual pentru muncă.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS