Ministerul Mediului vrea să modifice printr-o ordonanţă de urgenţă legislaţia privind ambalajele şi deşeurile reciclabile

Se doreşte introducerea unei garanţii de 2 lei/ambalaj reutilizabil (ambalaje sticlă, bidoane de plastic, paleţi, urmând să fie stabilit exact care de către producător) pe care cetăţenii ar urma să o plătească când achiziţionează produsele, apoi să o recupereze când duc borcanele/sticlele goale înapoi, de unde au cumpărat produsele.

Îngijorarea producatorilor este că va creşte foarte mult preţul anumitor produse şi acestea vor deveni necompetitive.

Ministerul Mediului: “Preţul produsului nu va creşte, fiindcă atunci când returnează sticla, consumatorul va primi înapoi banii, dar va apărea această garanţie, tocmai în ideea de a reutiliza şi returna aceste ambalaje primare către producători, în vederea refolosirii lor. Este un sistem care se aplică în statele vestice, care s-a aplicat şi la noi cu ceva timp în urmă şi nu facem altceva decât să introducem aceste principii ale economiei circulare, măsura respectivă este prinsă în recomandările Comisiei Europene. Nu este o propunere nouă menită să distorsioneze piaţa. Oamenii sunt încântaţi de această măsură şi o consideră benefică pentru protejarea mediului.”